• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. G.

27.05.2020

11:11

ULAGANJE 0, A ZARADA 2.500 DINARA ZA TRI SATA Slavka svakog proleća u svitanje odlazi do reke i VRAĆA SE SA ZARADOM

Društvo

ULAGANJE 0, A ZARADA 2.500 DINARA ZA TRI SATA Slavka svakog proleća u svitanje odlazi do reke i VRAĆA SE SA ZARADOM

Podeli vest

U šabačkom kraju, posle kiše, ne beru se samo pečurke.

Po kišovitom jutru, na obodima grada, ovih dana aktivni su berači puževa! Onima koji možda ne znaju da su puževi čuveni delikates mnogih svetskih kuhinja može biti čudno, ali Šapčanima je to takoreći uobičajena aktivnost.


Domaćica Slavka Petrović (63) svakog proleća skuplja puževe za pripremu jela, ali ih i prodaje. Za par sati branja puževa može da se dobije i do nekoliko hiljada dinara. Dovoljno je, kaže, rano ujutru po kiši poneti štap i kesu i otići do obližnje poljane, šumarka ili rečice i berba može da počne.

Foto: informer/s.g.

 


- Puževe sakupljam u blizini naselja gde živim, uglavnom pored obližnjeg kanala. Ponekad krene cela porodica - muž, ja, deca. Što više ruku, to bolje i brže. Ranije smo za kilogram puževa dobijali 75 dinara, sad je cena pala, pa se otkupljuju za 50 dinara. Kad je dobra berba, može da se za dva-tri sata nakupi i do pedesetak kila. Ovih dana zahvaljujući kiši puževa ima dosta, samo treba znati gde ih tražiti a da se puno ne šeta. Ove liske rena su pravi "rasadnik" za puževe posle kiše - objašnjava iskusna beračica Slavka i dodaje da se beru stari primerci.

Foto: informer/s.g.

 


Nekoliko sati je dovoljno da puževi sabrani za otkup izgube na težini, pa je najbolje predati ih odmah dok se ne ocede od vode.
- Sezona branja počinje u aprilu i potraje do druge polovine juna. Dok ostatak porodice još spava, ja se već vratim iz berbe. Sakupljanje mi dođe ko jutarnja gimnastika, a padne i neka hiljadarka - smeje se Slavka.
 


Temeljno čišćenje i pranje

Da biste pripremili jelo od puževa, ne treba vam mnogo vremena ako su očišćeni. Ako pak nisu, onda vam je potrebno nekoliko sati.
1. Puževi treba da odstoje u hladnoj vodi, u poklopljenoj posudi, oko pet sati da bi se očistili od sluzi i prljavštine.
2. Operite ih, stavite u šerpu sa hladnom vodom, pa na ringlu. Dodajte prstohvat soli i bibera i lovorov list. Kad voda provri, ostavite ih da se kuvaju oko dva sata.
3. Kada su puževi skuvani, izvadite ih iz šerpe, operite ih hladnom vodom i ostavite ih da se iscede.
4. Ohlađene puževe vadite iz ljušture pomoću viljuške ili štapića za ražnjić. Ako su dobro skuvani, vrlo lako im se skida ljuštura. Na stopalu puža se nalazi jedna crna ivica, i nju treba iseći i izbaciti.
5. Ponovo ih operite. Očišćene puževe možete pripremiti po želji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Recept

pre 3 godine

"... Očišćene puževe možete pripremiti po želji...". Alal vera za recept. Po zelji?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija