• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2020

12:00

KADA SU SHVATILI DA GUBE RAT, NACISTI SU KOD PRAHOVA POTOPILI 200 BRODOVA! "DUNAVSKI VILENJACI" USKORO NA SUVOM! Potpisan ugovor za vađenje potopljenih nemačkih lađa! (VIDEO)

Društvo

KADA SU SHVATILI DA GUBE RAT, NACISTI SU KOD PRAHOVA POTOPILI 200 BRODOVA! "DUNAVSKI VILENJACI" USKORO NA SUVOM! Potpisan ugovor za vađenje potopljenih nemačkih lađa! (VIDEO)

Podeli vest

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova

Mihajlović je rekla da ovim ugovorom započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, kako bi konačno Dunav bio plovan kompletnim tokom kroz Srbiju.

- Prvo da konačno utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo i sa vađenjem, za šta ćemo da izdvojimo 23 miliona evra - rekla je Mihajlović.

Foto: Tanjug

Dodala je da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo pet miliona evra.

Dunavski vilenjaci

Foto: printscreen

Meštani sela Prahova godinama svedoče da u vreme niskog vodostaja na Dunavu na površinu izranjaju ostaci potopljenih razarača, krstarica, broda bolnice...
Istorija beleži da su nacisti bežeći pred Crvenom armijom 1944. godine u operaciji „Dunavski vilenjak", potopili celu Crnomorsku flotilu sa oko 200 patrolnih čamaca, sanitetskih brodova i barži nemačke crnomorske flote duž Đerdapske klisure.
Operacija je bila pokušaj proboja nacista Dunavom od Crnog mora do Beograda septembra 1944. godine, međutim, kada su stigli do Klisure, shvatili su da proboj nije moguć, pa je general Valter fon Štetner naredio potapanje kod Prahova 7. septembra, a 14. i 16/17. septembra kod Brze Palanke kod Kladova.


- Pored drumskih, železničkih i avio koridora, ulažemo 380 miliona evra u vodni saobraćaj. Vađenje potpopljene nemačke flote doprineće da reka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu - dodala je Mihajlović.Kako je saopštilo Ministartsvo, Mihajlović je rekla da se nakon 30 godina Srbija okrenula izgradnji infrastrukture.

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije.

- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure prepoznalo je značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid transporta i Srbija je jedina zemlja van EU u kojoj EIB ulaže u vodni saobraćaj. Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije - rekla je ona.

Šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je ovo višedecenijski problem koji će zahvaljujući najviše zalaganju potpredsednice Vlade biti i realizovan.

- Vađenjem potopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi, boljoj zaštiti životne sredine i ekonomskom napretku u pogledu provrednog i turističkog saobraćaja - rekla je Pikap.

Načelnik Borskog okruga Vladimi Stanković zahvalio je predsedniku Republike Aleksandru Vučići i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na zalaganju da se ovaj projekat realizuje, jer će to mnogo značiti svim opštinama u Đerdapskoj klisuri.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predovde "Mull und partner" i Milenijum tim.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija