• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2020

11:57

OPSTANAK I ZAŠTITA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI JE NAŠ VAŽAN, DUGOROČNI CILJ Dačić: Nacionalni interesi na prvom mestu

Društvo

OPSTANAK I ZAŠTITA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI JE NAŠ VAŽAN, DUGOROČNI CILJ Dačić: Nacionalni interesi na prvom mestu

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, a u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Srbije.


Ministar je naveo da su ovakvi događaji uvek dobra prilika da se istakne značaj veoma uspešne saradnje naša dva ministarstva, koja se ostvaruje u duhu zajedništva i solidarnosti na brojnim zadacima zaštite državnih interesa i efikasnog sprovođenja spoljnopolitičkih ciljeva zemlje, navodi se u saopštenju.


"Posao koji ćete obavljati neće biti ni malo jednostavan, posebno jer su bilateralni odnosi sa zemljama u koje ćete biti upućeni od velike važnosti za Srbiju. Uveren sam da ćete uz dobru saradnju sa našim kolegama u diplomatskim misijama u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Sofiji unaprediti sveukupnu saradnju sa zemljama prijema i doprineti da interesi naše zemlje budu u većoj meri uvaženi u prestonicama u kojima ćete službovati", rekao je Dačić budućim izaslanicima.

Ministar je istakao da Srbija gradi međudržavne odnose i partnerstva na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnih obaveza.

"Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner", naveo je Dačić i dodao da su prioriteti spoljne politike, a koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma jasno definisani.

Pre svih, naveo je odbranu teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije.

"Takođe, opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok", rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

 

Naveo je da je prioritet je i uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Srbije.

Dačić je dodao da Srbija veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini.

"Poslednjih nekoliko godina razvoj bilateralnih odnosa sa najmoćnijim akterima u svetu, ali i produbljivanje saradnje sa našim tradicionalnim prijateljima, beleže konstantan uzlazni trend, što je još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije", dodao je šef srpske diplomatije.

Navodeći da nas u narednom periodu očekuje nastavak intenzivnih aktivnosti u oblasti civilne i vojne diplomatije, ministar je poručio da su izazovi brojni, a zadaci zahtevni, što će, kaže, tražiti naše kontinuirano maksimalno zalaganje i posvećenost. "Upravo se u prethodnim mesecima srpska diplomatija susrela sa jednim nesvakidašnjim izazovom - pandemijom Kovid-19, koja je na ispit stavila kapacitete čitave naše diplomatske službe", poručio je Dačić.

Foto: Tanjug

Budućim izaslanicima odbrane ministar je poželeo puno uspeha u budućem radu i podsetio ih da uvek imaju na umu da su naši nacionalni i državni interesi na prvom mestu i da uvek i u svakoj prilici budu čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani.

"Koristite vaše znanje, iskustvo i umešnost, jer na taj način najbolje vršite svoju misiju i predstavljate svoju zemlju. Uvek ćete imati podršku kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, a mi u potpunosti računamo na vas i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", zaključio je ministar Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija