• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

29.05.2020

09:47

Profesor sa ETF otkriva: Evo kada su FEN I PUNJAČ VEOMA OPASNI, a šta raditi KADA GRMI

Društvo

Profesor sa ETF otkriva: Evo kada su FEN I PUNJAČ VEOMA OPASNI, a šta raditi KADA GRMI

Podeli vest

Uređaji koje imamo u kući mogu da predstavljaju opasnost po nas, i to u nekoliko slučajeva.

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Jovan Cvetić rekao je za RTS da je kod malih uređaja oklop plastičan, što je dosta dobra zaštita, ali vremenom se i to polomi i dođe do mogućnosti sa kontaktom direktno sa faznim provodnikom. Svi uređaji koji imaju metalni oklop su u principu potencijalni uzročnici nekog udara.

Da čak i punjač za telefon može da bude i te kako opasan, uverili smo se ovih dana. Dvogodišnja devojčica je uhvatila kabl punjača i ugrozila svoj život.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Jovan Cvetić rekao je da do takvih situacija uglavnom dolazi zbog prekida kablova, odnosno gubitka izolacije na nekom mestu.

Mali uređaj imaju plastičan oklop, što je dosta dobra zaštita, ali vremenom se i to polomi i dođe do mogućnosti direktnog kontakta sa faznim provodnikom.

Svi punjači imaju kućište koje uđe u utičnicu i to je bezbedno. Međutim, zbog stalnog presavijanja kabla u jednom momentu se ogole žice i pri kontaktu sa telom može da dođe do strujnog udara.

Fenovi za kosu, ako im je kućište metalno, mogu da budu opasni - imaju treći provodnik koji je uzemljen, ali sada su u 90 odsto slučejeva plastični pa onda nema problema.

Foto: pixabay.com

 

Fen ćete osetiti da ne radi kako treba po mirisu, što znači da je došlo do pregorevanja unutra jer se puni prašinom i kosom, on je najkritičniji jer može da se zapali ako osetite miris.

Svi uređaji koji imaju metalni oklop su potencijalni uzročnici udara jer se fazni provodnik nasloni unutar uređaja koji može da vibrira, kao što je mašina za veš ili šporet.

Nekoliko smrtnih slučajeva je bilo u poslednje vreme zbog bojlera, odnosno zbog njegove neispravne instalacije. Potrebno je kontrolisati brojler s vremena na vreme i proveriti da li je u startu urađena instalacija kako treba.

"Tu nemate kontakt sa kablovima, kontakt će se sam ostvariti unutar bojlera. Vremenom se grejač unutar bojlera se potroši, dođe do kontakta vode i provodnika i to se prenese na vodu - odnosno na vodu u kadi ili ako se tuširate", objasnio je profesor Cvetić.

Bojler treba isključiti dok se kupate radi predostrožnosti.

U kakvom su stanju aparati, kako se zaštititi

Govoreći o tome kako da znamo u kakvom su stanju aparati, Cvetić kaže da svako mora biti tehnički obrazovan da može barem vizuelno da proceni da li je nešto ispravno ili ne.

"Ako je reč o pegli, vremenom se pri peglanju kabl koji izlazi iz pegle uvija, ogoli i vidi se da se može desiti da dođe do kratkog spoja i udara", rekao je on.

Foto: Shutterstock

 

Profesor kaže da ima nekoliko stepeni zaštite. Prvo to je vizuelna zaštita, a onda možete da osetite neki dim i miris - to znači da je došlo do nekog varničenja i pražnjenja.

Uređaj treba isključiti i on mora da se odnese kod servisera, ili ga bacite ako je jeftiniji.

Izvucite iz utičnice tako što ćete uhvatiti plastičan deo, tako vam se ništa neće desiti.

Na ulazu u stan na razvodnoj tabli - imate osiguračku kutiju koja je klasično štitila od pregorevanja osigurača - sada su to sklopke gde se pri asimetričnoj struji isključuje kompletna instalacija i tako vas štite od udara. Kada osete da se prazni uređaj preko voda, onda se isključuje kompeltna instalacija i u tom slučaju mora majstor da dođe.

Ne isključujte uređaje kada grmi

Govoreći o grmljavinama i aparatima, Cvetić kaže da ne treba isključivati uređaje, to je nekada bila zaštita ili preporuka.

"Sada vas štite sami uređaji koji imaju u sebi zaštitne elemente koji bi trebalo da vas zaštite od prenapona, ali nijedan uređaj nema beskonačne mogućnosti ako ste blizu nekog strujnog pražnjenja - nemonovno je da će taj udar doći", kaže Cvetić. 

Govoreći o tome koliko često da proverimo male uređaje, Cvetić kaže da posle izvesnog vremena morate kupiti novi uređaj, a svaka sumnjiva situacija mora da se proveri i da se pozove majstor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Token

pre 3 godine

Ne isključujte uređaje kada grmi! moze da bude najveca greska koju moze iko da uradi. zasto ako je lose uzemljenje moze doci da sprzi sve sto je prikljuceno u uticnicu!! dzabe fidova sklopka kad ce i ona da pregori od udara! laptop nikako ne koristiti dok grmi! cak i telefon kad udari grom blize ne preterano blizu dolazi do iskljucenja telefona! Bojler se servisira svakih 5 godina. kad rade neki majstori koji ne vode racuna dolazi do havarije. Lose uzemljenje majstori neki rade odlicno nemaju ni malo znanja nit se izvrsi test uzemljenja na propisan nacin nit nista samo postavi i cao.!!!!!!! Pogotovo kad rade u kupatilu postave gde im vlasnik kaze nit znaju sta je zona prskanja i koje zastite se koriste u kupatilu najbolja zastita je IP67. I svako nastavljanje kabla se vrsi u razvodnu kutiju primenuti IP odgovarajucu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija