• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

31.05.2020

09:27

OD SUTRA MOŽETE DA OTKRIJETE DA LI IMATE ANTITELA NA KORONU, A EVO KOLIKO TO KOŠTA!

Društvo

OD SUTRA MOŽETE DA OTKRIJETE DA LI IMATE ANTITELA NA KORONU, A EVO KOLIKO TO KOŠTA!

Podeli vest

Građani Srbije od sutra mogu da se testiraju i da otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Cena ovog testa biće 1.200 dinara. Imunolog Srđa Janković je tim povodom rekao da antitela postoje kod većine osoba koja su preležala virus SARS-Cov-2


Janković je rekao da je najteže odgovoriti na pitanje da li je trajan imunitet na koronavirus.

- Još uvek je premalo vremena prošlo da bismo znali koliko dugo traje zaštita. Još uvek nismo sigurni ni koji je stepen zašite. Sigurni smo da neki stepen zaštite tim antitelima postoji. Ta antitela postoje kod većine velike većine, a dešava se i izuzetak da neko ko ima virus ne obrazuje antitela - izjavio je Janković za Novo jutro TV Pink.

On kaže da velika većina onih koji su preboleli infekciju ima antitela.

- Ta antitela, u nekoj meri, očekujemo da štite - kazao je Janković i dodao da je sigurno da osobe koje su imale jaču infekciju imaju i jači odgovor tela, odnosno imaju antitela.

Foto: printscreen RTV Pink

Govoreći o tome da li osoba koja je preležala koronavirus može ponovo da se zarazi Janković kaže:

- Imali smo primer na početku epidemije, ali još uvek ne znamo da li je to stvarno ponovna infekcija ili je virus zaostao u organizmu, pa se ponovo razbuktao. Ako je ovo prvo, to ne bi bilo dobra vest u smislu da antitela ne štite dugo.

Janković napominje da je rano da se kaže u kojoj meri antitela štite.

- Ne treba ići u krajnost da svako ko je jednom preboleo može ponovo da oboli, kao i da nije. Nije tako. Sigurno je da jedna mera zaštite postoji - pojasnio je Janković.

Foto: Marko Đoković

Govoreći o epidemiji koronavirusa u Srbiji Janković kaže da je u toku smirivanje i da se uglavnom beleže asimptomatski slučajevi.

- Mi sada testiramo da bismo otkrili što više i ograničimo svaku mogućnost novog razbuktavanja... Zbog toga tako brzo ne opada broj slučajeva, jer ih brzo otkrivamo, ali opada - rekao je Janković.

Osvrnuvši se na priče o biološkom ratu Janković kaže da ne misli da je SARS-Cov-2 virus biološko oružje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija