• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

01.06.2020

23:00

STIŽU NOVE STRANE INVESTICIJE, BIĆE NA HILJADE NOVIH RADNIH MESTA! Do kraja godine još 10 novih fabrika!

Društvo

STIŽU NOVE STRANE INVESTICIJE, BIĆE NA HILJADE NOVIH RADNIH MESTA! Do kraja godine još 10 novih fabrika!

Podeli vest

Nemačka kompanija "Forverk" za proizvodnju auto-delova zapošljavaće u Čačku 1.000 radnika, a plate će biti od 500 do 1.500 evra * Nove fabrike u Novom Sadu, Ivanjici, Požegi...

Srbija trenutno radi na privlačenju više od 50 stranih kompanija koje će zapošljavati više hiljada ljudi, od čega već njih deset uskoro otvara potpuno nove fabrike. Sredinom juna u Čačku će biti otvorena nemačka fabrika "Forverk", a u Ivanjicu je stigao nemački "Kenig metal", firma za obradu lima.
I kompanija "Boš" u Novom Sadu uskoro otvara svoju treću fabriku u Srbiji za proizvodnju turbo-punjača za automobile i druga vozila. Zapošljavaće oko 440 radnika, a u razvojno-istraživačkom centru biće posla za 50 inženjera.

Rast investicija

Predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež kaže da se i u ovoj godini očekuje rast stranih direktnih investicija.
- Trenutno se pregovara i zaključuju se pregovori o pedesetak investicionih projekata. To su projekti koji će se realizovati u 2020, a biće ih, nadamo se, i više - naveo je predsednik PKS.
Deo zemlje sa najvećim ulaganjima za sada je zapadna Srbija. Prva velika kompanija stiže u Čačak, i to nemački "Forverk". Zapošljavaće 1.000 radnika, a plate će biti od 500 do 1.500 evra.

Srbin zaradio kapital u inostranstvu, pa uložio u rodno selo (VIDEO)

"KJUNGŠIN KEJBL" U SRBIJI ĆE PRAVITI DELOVE ZA "HJUNDAI" I "KIJU"! Korejsko čudo od fabrike u Smederevskoj Palanci zapošljava čak 1.000 ljudi

Foto: RINA

ajvažnije investicije

* "Forverk", Čačak
* "Kening metal", Ivanjica
* "BMTS Technology" (Boš), Novi Sad
* "New Energy Solutions", vetro-park Južni Banat
* pruga Beograd - Budimpešta
* pruga Beograd - Niš - Preševo
* Moravski koridor (autoput Pojate-Preljina)
* Fruškogorski koridor (brza saobraćajnica Novi Sad-Ruma)

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kaže da će se u ovoj fabrici izrađivati automobilski delovi za "folksvagen", BMW, "mercedes", "ford", "audi" i "bentli". Sa novom investicijom u Čačak su se vratili i građani koji su zbog posla otišli da rade u Beograd ili u inostranstvo.
Nebojša Gavrilović, mladi saobraćajni inženjer, petnaest godina živeo je i radio u Beogradu, tamo je osnovao i porodicu, ali uvek je sanjao o tome da se vrati u svoj rodni grad. To će i uspeti da uradi kada počne da radi u "Forverku".
- Ovo mi je bio profesionalni izazov, jer je čast raditi u ovakvoj uglednoj fabrici. Radiću ono što volim u mestu iz kog potičem i moja deca odrastaće u Čačku, to je ono što sam oduvek želeo u životu. Da mi je neko pre 10 godina rekao da ću se vratiti u Čačak, ne bih mu verovao, tada mi je to delovalo nemoguće, ali čuda se definitivno dešavaju - kaže Nebojša.

Više radnih mesta

Ovde nije kraj investicijama u ovom delu Srbije. Nekadašnjeg giganta u proizvodnji smrznutog voća i povrća "Budimku" iz Požege kupila je "ITN grupa" iz Kosjerića, koja želi da fabriku što pre osposobi za proizvodnju.
- Domaći investitori ulažu oko pet miliona evra, a raspisan je i konkurs za zapošljavanje. Planirano je da bude zaposleno 150 radnika - kaže Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

I Ivanjica je ovog proleća dobila nove investicije. Pogon je otvorila nemačka kompanija "Kenig metal" za obradu lima za auto-industriju.
- U prvoj fazi biće zaposleno 120 radnika, proširenjem obima proizvodnje steći će se uslovi za dodatno angažovanje većeg broja radne snage - objašnjava predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Vučić: Potrebno što više investicija

Foto: Tanjug


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom obilaska gradilišta brze pruge kod Nove Pazove da su gradovima u pet okruga (Pčinjski, Niški, Jablanički, Pirotski i Toplički) najpotrebnije investicije, kao i u pojedinim delovima Vojvodine - Somboru, Vrbasu, Kikindi, oko Zrenjanina, kao i u Bačkoj Palanci.
- Nove investicije potrebne su i u Braničevskom i Podunavskom okrugu, posebno u Požarevcu, ali i drugim mestima. Ista je situacija i sa Kolubarskim okrugom - rekao je Vučić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
amadeus

pre 3 godine

VUČIĆU, gde je JUG Srbije u tvojim planovima? Šta je sa TOPLIČKIM krajem? JAK SEVER -SLAB JUG! Nije samo Toplica u pitanje, ima još mnogo krajeva na JUGu. Ko će da ti brani Srbiju od šiptara???? Opustela sela i naselja u tom kraju???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija