• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

01.06.2020

08:49

KOLIKO TREBA DA ČUVATE RAČUNE i šta obavezno treba da uradite ako ih PLAĆATE ONLAJN

Društvo

KOLIKO TREBA DA ČUVATE RAČUNE i šta obavezno treba da uradite ako ih PLAĆATE ONLAJN

Podeli vest

Onlajn plaćanje postalo je popularno posebno tokom epidemije koronavirusa.

Papirne račune treba da čuvamo godinu dana, a šta i koliko čuvamo kao dokaz kada račune plaćamo onlajn.

Plaćanje računa onlajn, sve je popularnije. Prema rezultatima nekih anketa čak 70 odsto ispitanika račune plaća putem mobilnih aplikacija banaka, dok 30 odsto to čini uplatom u pošti ili banci.

Broj građana koji u ovu svrhu koriste elektronsko i mobilno bankarstvo povećan je naročito poslednjih meseci, tokom trajanja vanrednog stanja.

Moderan način obavljanja transakcija omogućava ljudima da više i sigurnije uživaju u svom slobodnom vremenu. Nema čekanja u redovima u pošti i bankama, a i provizija je zanemarljiva ili ne postoji.

Ipak, ne snalaze se svi podjednako dobro u ovim vodama. Uglavnom su to oni koji loše barataju mobilnim telefonima, laptopovima, kompjuterima i, kako kažu, teško se snalaze u epohi digitalizacije.

Foto: Insajder/Novak Đurović

 

Kada izvršite neku uplatu onlajn, dobićete PDF račun identičan onom koji dobijate u pošti, gde možete videti sve detalje vaše potrošnje. Posle prebacivanja novca, banka šalje potvrdu koju bi bilo bolje da odštampate ili slikate, zbog lične sigurnosti kako biste osim elektronske imali i materijalni dokaz o izvršenom plaćanju.

Ovakve račune morate čuvati godinu dana, kao i one klasične, koje biste platili u pošti ili banci.

"Sve račune treba, u kojoj god formi, čuvati godinu dana, jer je to rok zastarevanja", kaže Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača. Preporuka je, dodaje, da imate račune i u materijalnoj i u elektronskoj formi, mada uvek možete preko banke da dođete do te transakcije.

Prednosti korišenja interneta i onlajn plaćanja su višestruke. Pre svega, u svakom trenutku, bez obzira na radno vreme, klijenti mogu da provere stanje na svojim računima, da izvrše potrebna plaćanja i provere status transakcija. Uz to, ostvaruju značajne uštede na provizijama u poređenju sa plaćanjem na šalterima pošti i banaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rasa

pre 3 godine

Racune cuvati minimum dve godine od poslednjeg datuma upisanog na njemu. To je istina i to je tacno,sve ostalo je naklapanje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija