• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

01.06.2020

10:02

O priznanju doktorke Darije u Jutarnjem programu BRUJI SRBIJA

Društvo

O priznanju doktorke Darije u Jutarnjem programu BRUJI SRBIJA

Podeli vest

Dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji, najavljujući da danas počinje ELISA testiranje na lični zahtev, rekla je da se i sama testirala na antitela jer je mislila da je imala virus.

- Ja sam bila jedna od tih koja je mislila... na početku... Ja sam se testirala i videla da nisam - rekla je Kisić Tepavčević za Novo jutro TV Pink priznavši naciji da je u jednom trenutku mislila da je i sama zaražena koronavirusom.

- Ne znam čoveka koji to na početku nije pomislio - rekla je doktorka pogotovo što je bilo zaraženih, a asimptomatičnih. 

Epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja

Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa kovid 19 ostati dugo na snazi.

Foto: printscreen RTV Pink

Kisić je rekla da već nedeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije koronavirusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspešno suzbijani.

- Dve trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija - rekla je ona.

Dodala je da trenutno u Srbiji još nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Ona je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitela, a ako se otkriju antitela klase IGM to ukazuje na svežu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

- I kad se pronađu antitela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 meseci, videćemo - rekla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija