• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. MILANOVIĆ

04.06.2020

17:35

VAŽNO! EVO KADA SE OTVARAJU GRADSKE PLAŽE I KOJA PRAVILA ĆE VAŽITI! Ležaljke i peškiri na 1,5 metara, a kupači će morati...

Društvo

VAŽNO! EVO KADA SE OTVARAJU GRADSKE PLAŽE I KOJA PRAVILA ĆE VAŽITI! Ležaljke i peškiri na 1,5 metara, a kupači će morati...

Podeli vest

Ada Ciganlija počinje sa radom 13. juna, Štrand u Novom Sadu već otvoren, Borsko jezero prima kupače od sredine meseca * Lekari preporučuju obavezno tuširanje pre i posle kupanja i čestu dezinfekciju ruku

Sve gradske plaže širom Srbije biće otvorene najkasnije do 25. juna, ali kupanje i sunčanje biće prilagođeno novim uslovima posle epidemije korone.

Kupalište na Adi Ciganliji u Beogradu biće otvoreno 13. juna, a ležaljke i peškiri ovog leta moraće da budu udaljene bar 1,5 metara jedna od druge. Istu distancu treba da drže i kupači u vodi, što su nova pravila i preporuke sa "beogradskog mora".

SVE ĆEMO VAM PLATITI, SAMO DOĐITE! Omiljeno letovalište bogatih nudi besplatan smeštaj!

(VIDEO) GDE JE TA SOCIJALNA DISTANCA?! Ameri se baš opustili! Svi pohrlili na bazen, ĐUSKAJU I UŽIVAJU BEZ IKAKVOG RASTOJANJA!

Dezinfekcija na plaži

Jedna od mera koje je doneo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je ta da plažni inventar mora biti dezinfikovan nakon svakog posetioca.
- Osim propisane distance od 1,5 metara, sve sanitarne prostorije obavezno moraju biti opremljene toaletnim papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku. Kante za smeće u toaletima moraju biti beskontaktne, sa poklopcima. Takođe, kante moraju biti postavljene i svuda po Adi Ciganliji i potrebno je redovno ih prazniti - kažu u Zavodu za javno zdravlje.
Pored toga, lekari naglašavaju da ko ima bilo kakve simptome, ne dolazi na kupanje, a gostima plaže preporučuju obavezno tuširanje pre i posle kupanja u jezeru, kao i često pranje i dezinfekciju ruku kako bi se rizik od zaraze koronom sveo na minimum.


Iste ovakve stroge mere važiće i na novosadskom Štrandu, gde je takođe preporuka da razmak između kupača i ležaljki bude metar i po, a slične preporuke donete su i za kupanje na jezerima širom Srbije.

Foto: Tanjug

 

Važna higijena


Kupanje na novosadskom Štrandu dozvoljeno je već od kraja maja. Neposredno pre zvaničnog početka sezone Institut za javno zdravlje Vojvodine izašao je sa nizom preventivnih mera.
- Posetioci Štranda trebalo bi da jedni od drugih budu udaljeni 1,5 metara, kako na plaži, tako i u vodi. Ležaljke i druga sedeća mesta na kupalištu i na plaži moraju imati isti toliki razmak. Na 100 metara kvadratnih u jednom trenutku preporučeno je da bude maksimalno 15 posetilaca.

Mere za kupače na

Adi Ciganliji:


* nedolazak na kupalište u slučaju postojanja bilo kog simptoma respiratorne ili druge infekcije
* obavezno korišćenje toaleta
* obavezno tuširanje pre i nakon kupanja
* često pranje i dezinfekcija ruku

Mere na Adi Ciganliji:
* 1,5 metara razmaka između posetilaca na plaži
* 1,5 metara rastojanja između kupača u vodi
* plažni inventar dezinfikovati nakon svakog posetioca
* sanitarne prostorije obavezno opremiti toaletnim papirom,
sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku
* kante za smeće u toaletima moraju biti beskontaktne, sa poklopcima
* postaviti dovoljan broj kanti i redovno ih prazniti

Dezinfekciona sredstva moraju postojati na nekoliko mesta na plaži, a jako je važno da plažni inventar bude dezinfikovan nakon svakog posetioca - rekli su stručnjaci Instituta i dodali:
- Istaknuta su i obaveštenja sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati, a preko razglasa povremeno se emituju poruke kako bi se posetioci podsetili na neophodno održavanje fizičke distance i poštovanje drugih opštih mera.

Palićko jezero - Kupanje od 25. juna

Direktor preduzeća "Park Palić" Nebojša Daraboš kaže da se prvi kupači na ovom jezeru očekuju 25. juna.
- S obzirom na to da sezona kupanja na našem jezeru počinje tek u poslednjoj nedelji juna, imamo još vremena da utanačimo kojih mera opreza će naši gosti morati da se pridržavaju. Biće ih sigurno i sve ćemo uraditi u skladu sa preporukama Kriznog štaba. Inače, i dok traje sezona, na našim plažama nema gužve, tako da nam neće biti teško da se pridržavamo propisane distance - napominje Daraboš.

Borsko jezero - Na plažama mere zaštite

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić ističe za naš list da će distanca od 1,5 metara biti obavezna i na plažama uz Borsko jezero.
- Sredinom juna otvorićemo kupalište za kupače. Osim preporuka koje je donela Vlada, mi kao grad nećemo dodavati nikakve dodatne mere. Dakle, obavezna distanca od metar i po između kupača i na plaži i u vodi. U skladu sa epidemiološkom situacijom, i mi ćemo relaksirati mere - rekao je Milikić.

Srebrno jezero - Poštovaćemo preporuke struke

U turističkoj organizaciji Veliko Gradište rekli su da će i njihovi posetioci morati da poštuju mere Kriznog štaba.
- Sezona kupanja na našem jezeru počinje za dve nedelje, otprilike sredinom juna. Mi još uvek nismo doneli nikakve posebne mere, ali svakako da ćemo se pridržavati svih mera koje je doneo Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa - rekli su nam u ovoj turističkoj organizaciji.

Mere za kupače na Štrandu:

Foto: Siniša Kostić

 

* držanje distance od 1,5 metara i na plaži i u vodi
* na 100 metara kvadratnih maksimalno 15 posetilaca
* ležaljke i druga sedeća mesta udaljeni 1,5 metara
* plažni inventar dezinfikovati nakon svakog posetioca
* na vidljivim mestima postaviti obaveštenja o merama zaštite
* putem razglasa poruke o važnosti pridržavanja mera
* dozatori sa dezinfekcionim sredstvima na plaži
* dezinfekcija sanitarnih čvorova svaka dva sata
* poštovanje preporuka u ugostiteljskim objektima na Štrandu
* redovan monitoring vode na kupalištu

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija