• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

07.06.2020

09:14

NASTAVIĆU DA NOSIM MASKU ČAK I KAD EPIDEMIJA BUDE UKINUTA! Dr Janković otkriva zašto NEMA NAMERU DA OTKRIJE "SVOJE PRAVO LICE"!

Društvo

NASTAVIĆU DA NOSIM MASKU ČAK I KAD EPIDEMIJA BUDE UKINUTA! Dr Janković otkriva zašto NEMA NAMERU DA OTKRIJE "SVOJE PRAVO LICE"!

Podeli vest

Potencijal za novo razbuktavanje epidemije koronavirusa postoji dokle god imamo osetljivu populaciju, kaže imunolog dr Srđa Janković. Trenutno smo, kako kaže, na „repu“ epidemije, što znači da postoje „džepovi“ u kojima se otkrivaju zaraženi, i to uglavnom bez simptoma

 

Ističe da je distanca i dalje najvažnija mera, te da cilj sada nije sprovoditi restriktivne, nego integrisati preventivne mere u svakodnevni život, a to se najbolje postiže smanjenjem kontakata na neophodni minimum.

- Na ovaj način rizik zaražavanja svodi se na minimum – kaže Janković. 

Imunolog, koji i dalje nosi masku, kaže da će nastaviti to da čini i onda kada simbolično bude ukinuta epidemija, i to u situacijama u kojima je nošenje maske svrsishodno.

- Možda ćemo, kada se završe i epidemija i pandemija Kovida-19, imati novu svest o tome kada sve nošenje maske pomaže. Respiratorne infekcije nisu bezazlene, nije ni grip, stoga nije na odmet da se štitimo. Nadam se da ćemo integrisati preventivne mere protiv kapljičnih infekcija, bez obzira na to kako će se završiti priča o Kovidu-19 – navodi Janković za „Novo jutro“.

Kaže da drastično smanjenje kontakata i održavanje distance obezbeđuju da ne dođe do razbuktavanja epidemije, dok u suprotnom lako možemo da, ono što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji, vidimo kod nas.

- Ponovni uzlazni tok epidemije nije nemoguć – ističe imunolog. 

Da li antitela garantuju zaštitu?

Na pitanje koje mučni mnoge – da li antitela garantuju da se osoba ne može zaraziti koronavirusa, dr Janković kaže da preciznog odgovora nema.

- To niko ne može da garantuje. Velika je verovtnoća da antitela štite i ona kod sličnih virusa uglavnom imaju zaštitnu ulogu. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i kod infekcija koronavirusa, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita sto postotna i da je efikasna kod svake osobe. Postoje, ali su retke situacije, da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela – kaže imunolog. 

Foto: printscreen RTV Pink

Može li se ponovo zaraziti onaj ko je preležao koronavirus?

Na pitanje može li se, onaj ko je preležao koronavirus, zaraziti ponovo, dr Janković odgovara potvrdno, ističući da su u praksi zabeleženi ovakvi slučajevi, ali bez potvrde da li je virus nestao iz organizma pa opet došao iz spoljašnje sredine, ili je samo zaostao u organizmu.

- Koronavirusi su RNK virusi, što znači da nemaju mehanizam da ostanu latentno prisutni, da ne mogu da se uspavaju i pritaje u našem organizmu, ali mogu neko vreme da ostanu i nakon što simptomi prestanu – objašnjava Janković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
struka

pre 3 godine

Otkriće lice tek kad mu na račun legne % od buduće uvezene vakcine.

bole

pre 3 godine

Gospodine svako se za hleb bori pa i vi sto se tice meine mozete masku nositi i na dupetu jel odatle isto vreba opasnost?!

drago

pre 3 godine

Ako ovi iz Svjetske Zdravstvene Organizacije kazu da maska nije potrebna, zasto onda Srda Jankovic nosi 24 sata. da li je on bolji doktor od ovih koji su prvi u svijetu. Mi u Australiji naj bolje prosli zato sto nismo nosili maske

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Gospodin Janković je osoba koja zaslužuje poštovanje, jer STROGO sprovodi sve preporuke vezano za zaštitu od Covida 19. I za ove hejtere i botove što ga pljuju, ne nosi on masku zato što se boji ili "čeka % od nove vakcine" nego nosi da bi vama krastavcima plastično objasnio da noseći masku ne štitite samo sebe već i druge od sebe - što je čojstvo i elemetarni vid kulture urbanog življenja. Zato krastavci, izvadite prst iz nosa i stavite prst na čelo - ne rugate se vi gospodinu Jankoviću nego vašem neznanju, gluposti i majmunizmu. Gotovo!

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija