• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Prva

08.06.2020

14:54

KORONA U STUDENTSKOM DOMU KARABURMA, ALI SVI SU POD NADZOROM! Doktor Kon: Pojavljuju se žarišta, držimo sve pod kontrolom!

Društvo

KORONA U STUDENTSKOM DOMU KARABURMA, ALI SVI SU POD NADZOROM! Doktor Kon: Pojavljuju se žarišta, držimo sve pod kontrolom!

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas virusa vrati i to jako intenzivno i ukazao na nova žarišta u Srbiji.

Kon je za Prvu televiziju kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa.

- Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaražavanja. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa decom i direktnog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla - rekao je Kon.

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

- Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje - pojasnio je Kon.

Prema njegovim rečima, to što su mere ukinute ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

Foto: Marko Đoković

- Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne koristi zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuće. Ako se ovako nastavi, može da se desi da na tome insistiram - kazao je on.

Kon je dodao da ne možemo da se igramo sa tim i da dozvolimo da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.

- Ako ste starija osoba i morate da idete u prodavnicu, nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar - zaključio je Kon.

Prema njegovim rečima, povećanje broja pacijenata na respiratorima pokazuje da virus nije oslabio.

- Njegov potencijal prenošenja je oslabio, ali to je vezano za sezonu. To je ono na šta mi i dalje računamo, mi ne možemo da dočekamo takvo povećanje kao što je bilo u 5. i 6. nedelji - rekao je on.

Kon je kazao da je situacija sa studentima, domovima za stare, u vreme praznika pokazala da je virus živ i prenosiv.

- Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpeli mogućnosti vezane za vanredno stanje - kazao je Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nemaskirani Nezavisni Komentat

pre 3 godine

Па и треба да се сатире од посла... То му је посао. Да је на време тражио, дакле у јануару, да се уведу погранични карантини, сада се не би сатирао од посла, и не би кукао по новинама и телевизијама. Ради примера, на Новом Зеланду немају данима нове случајеве, нема више ни активних оболелих, али тамо је строжији режим и од пограничних карантина. Тренутно не може да се уђе на Нови Зеланд. Ко хоће, може да потражи вест о томе како је режисер Аватара, Џејмс Камерон, тражио дозволу, и у његовом случају су новозеландске власти направиле изузетак. Дакле, то се тако ради, мада... Можда Новозеланђани мало претерују. Довољно је оно што је функционално неписмени књаз Милош радио, а то је увођење пограничних карантина, као и ограничење кретање унутар државе, а у време епидемије смртоносне болести. Чуј, молим те... Сатире се од посла. Сам је крив што се сатире од посла. Баш су му мере логичне... Може ко хоће да уђе у земљу, како му се хоће, може како ко хоће да шета унутар државе, и да тако, неки од шетајућих уједно разносе корону, а господин Кон ће да тражи неке мере, и још кука како се сатире од посла. Није него. Није ми га уопште жао што се сатире од посла. Заслужио је да се сатире од посла. То је моје мишљење.

Paja

pre 3 godine

Baš su "lepo" očistili i dezinfikovali studenjak, pa naravno da se vratio virus...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17