• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

15.06.2020

07:51

GRCI NA GRANICI NASUMICE TESTIRAJU I VODE U KARANTIN! Ko krene na more, mora da bude spreman na OZBILJNE KOMPLIKACIJE

Društvo

GRCI NA GRANICI NASUMICE TESTIRAJU I VODE U KARANTIN! Ko krene na more, mora da bude spreman na OZBILJNE KOMPLIKACIJE

Podeli vest

Makedonci građanima Srbije dozvolili tranzit autoputem od maksimalno pet sati, ali svi putnici na ulasku Grčku koji se učine sumnjivim biće zadržani i odvedeni na testiranje

Grčka će danas, 15. juna, u 23 sata po lokalnom vremenu otvoriti svoje granice za turiste iz Srbije, ali svi putnici na ulasku u Grčku koji se učine sumnjivim biće zadržani i odvedeni na brzo testiranje na koronvirus. Kako su objavile grčke vlasti, sve dok rezultati testova ne budu gotovi, turisti će biti smešteni u karantinu. U najboljem slučaju, za rezultat će se čekati jedan dan. U slučaju da test pokaže da turista ima koronu, za njega letovanja više nema. Provešće 14 dana u posebnom hotelskom karantinu, koji će čuvati policija!

Paprene kazne

Da situacija nije nimalo naivna, svedoči i činjenica da su Grci pripremili čitave hotele gde će biti smeštani turisti zaraženi koronom, kao i brojne restriktivne mere na plažama i u smeštajima, pa čak i kazne od 150 evra za nenošenje maske u zatvorenim objektima.

MILOGORCI VIDELI DA IH SRPSKI TURISTI NE FERMAJU, PA OBRĆU NA SVOJU VODENICU: "Srbija još nije ispunila uslove da njihovi građani uđu u našu zemlju"!

NAUČNIKE ŠOKIRALO otkriće o PRENOŠENJU koronavirusa! Potpuno je drugačije nego što su do sada mislili

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Šta vas sve čeka
na putu do Grčke


* Popunjavanje formulara za ulazak u Makedoniju i višesatno zadržavanje na graničnom prelazu
* Obaveza da u roku od pet sati napustite Makedoniju i da se krećete samo autoputem, što znači da nemate prava na duže pauze i odmaranje tokom vožnje
* Strahovite gužve na prelazu Bogorodica-Evzoni, gde su i ranijih godina bila višesatna čekanja, a sada još veća zbog testiranja
* Potencijalno testiranje na koronavirus na granici, što sa sobom povlači minimum jedan dan u karantinu dok se sačekaju rezultati testa i 14. dana u slučaju da on bude pozitivan

Granicu za srpske državljane od ponoći je otvorila i Severna Makedonija, ali samo za tranzit u trajanju od najviše pet sati. Za turiste iz Srbije otvoren je samo prelaz Preševo-Tabanovce, a na granici s Grčkom prelaz Bogorodica-Evzoni. U toku tranzita turisti ne smeju da napuštaju autoput. Na to će se obavezati pismenom izjavom, koju će morati da popune na ulazu u Severnu Makedoniju, a potom će je predavati graničnoj policiji kada izlaze iz zemlje. Na taj način će organi reda imati uvid u to koliko ste tačno vremena proveli u zemlji. Ako računamo da vozačima, poštujući propise, treba duže od tri sata da napuste makedonsku teritoriju, ova mera praktično znači da vozači neće moći da prave duže pauze i da se odmaraju. Ukoliko putnici prekrše dozvoljenih pet sati u tranzitu kroz Makedoniju, policija će ih odmah sprovesti u dvonedeljni karantin zbog kršenja propisa.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je za Informer da je s obzirom na brojne komplikacije i zdravstveni rizik za građane Srbije ipak najbolje da odmor provedu u svojoj zemlji.

- Još ima puno nedoumica, a vidite i sami kolike vas ogromne komplikacije i peripetije čekaju ako krenete u Grčku. Uz sve to, tu je i zdravstveni rizik da se zarazite koronavirusom. Imajući u vidu ove činjenice, jedino što mogu je da iskreno posavetujem sve naše građane da odmor ili bar njegov deo provedu u Srbiji. To sam savetovao i kada je situacija bila stabilnija, a pogotovo sada kada se stvari odvijaju kako se odvijaju. U ovakvim situacijama je zaista najsigurnije da budete blizu kuće, odnosno u svojoj zemlji. Ponuda za odmor u Srbiji je zaista mnogo bolja nego ranije, veliki je izbor, i odnos cene i kvaliteta je odličan. Za to su nam odali priznanje i strani turisti i zaista ne vidim nijedan razlog da naši ljudi ne provedu odmor u svojoj zemlji - istakao je Ljajić.

Foto: Reuters

Zbog loših testova i zdravima preti karantin

Domaći stručnjaci u više navrata dosad upozoravali su da brzi testovi nisu 100 odsto tačni, odnosno da u čak 50-60 odsto slučajeva daju pogrešne nalaze na prisustvo virusa u organizmu. Infektolog Žarko Ranković kaže da brzi testovi koji se budu radili turistima na granici nisu nikakva garancija da putnik nije zaražen.
- Može se desiti da test pokaže da je turista pozitivan, a u stvari nije, i da zbog toga odmor mora da provede u karantinu. I obratno, turista koji se testira i bude negativan može da bude zarazan i da nastavi da širi zarazu na letovanju - objašnjava Ranković.
 

Nestorović: Ostajem u Srbiji,neću probleme na granici


Član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović kaže da ove godine neće letovati u inostranstvu jer mu je to preveliki zdravstveni rizik, ali i zato što uz sve mere koje će biti uvedene odlazak na plažu i kupanje u moru gube smisao.
- Imam starije ljude u porodici i neću da idem na more da dezinfikujem ruke pre i posle ulaska u vodu. Neću ni probleme na granici. Mislim da mi to neće biti zadovoljstvo. Izlazi mi nova knjiga, a pišem i drugu. Ići ću na bazen, nisam ljubitelj nekog preteranog odmaranja - kaže Nestorović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Filip

pre 3 godine

Otkud sad ova informacija ako se granice sa Grckom otvaraju 15. juna? Ajde da vidimo sta ce biti da ne plasimo ljude bez potrebe.

Voja

pre 3 godine

Mera za testiranje koid grka vazi za gradjane 3 ih zemalja ( Srbije, Moldavije, BiH, Ukraine, Rusije, V. Britanije, USA......) za gradjane EU, Svajcarske , Kine, Izraela,,,, ne vazi testiranje, kao i za Makedonce ( imaju dogovor da se besplatno lece u grckim bolnicama) , Albance i Crnogorce .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija