• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

15.06.2020

08:02

ŠTA NAM GOVORE POSLEDNJE BROJKE I PORAST BROJA ZARAŽENIH? Dr Srđa Janković: Kovid je i dalje prisutan!

Društvo

ŠTA NAM GOVORE POSLEDNJE BROJKE I PORAST BROJA ZARAŽENIH? Dr Srđa Janković: Kovid je i dalje prisutan!

Podeli vest

- Jasno je da u svakoj realnoj situaciji postoje aspekti gde je učinak mogao da bude i bolji. Ipak, rekao bih da je najosnovniji cilj protivepidemijskog odgovora ovog proleća nedvosmisleno ostvaren. To, naravno, ne znači da je taj posao i sada dovršen - kaže u intervjuu za "Blic" dr Srđa Janković, imunolog i jedan od članova Kriznog štaba.

Broj zaraženih virusom korona poslednjih dana je u porastu, a dr Janković je, između ostalog, podsetio da se još uvek ne može pričati o drugom talasu epidemije kada ni prvi nije okončan.

Šta nam poslednje brojke i porast broja zaraženih govore?

- Brojke nam govore da je SARS koronavirus-2 i dalje i te kako prisutan u našoj sredini i da tekuća epidemija, mada je znatno oslabila, još nije okončana.

Neko kaže da je to već početak drugog talasa. Da li ste saglasni?

- Teško da možemo da govorimo o drugom talasu dok još nije okončan prvi. Očito je da trenutno svedočimo njegovom produženom repu.

Primetno je da je znatno manji broj teških slučajeva. Da li je to pokazatelj da virus slabi?

- Ponajpre je reč o pokazatelju da epidemija jenjava. Biološko slabljenje virusa (pad virulencije) jeste čest pravac evolucije patogenih mikroorganizama tokom dužeg kontakta sa svojim domaćinom, ali još uvek nemamo opipljive dokaze da je taj proces već na delu. Imamo, doduše, neke preliminarne naznake.

Da li biste savetovali ljudima da idu na letovanja? Avionom, kolima? U inostranstvu ili u Srbiji?

- Očekujemo da će, u zavisnosti od zemlje i trenutne epidemiološke situacije, odlazak na letovanje u inostranstvu biti moguć uz određene mere predostrožnosti, kojih je veoma bitno da se svi pridržavamo. Međutim, još uvek je veoma teško proceniti tačan stepen rizika pošto će zavisiti od daljih kretanja pandemije Covid-19, te bih, lično, u ovom trenutku dao prednost letovanju u Srbiji.

Da li, iz ove perspektive, mislite da su mere prebrzo ukinute?

- Vreme će pokazati, ali bih pre svega napomenuo da mere i nisu ukinute, već su restriktivne mere zamenjene merama u vidu preporuke. Neophodno je da se tih preporuka i nadalje svi pridržavamo kako bismo borbu protiv ove epidemije uspešno priveli kraju.

Postoji li mogućnost vraćanja nekih mera i u kojim slučajevima bi do toga došlo?

- Ako se pitanje odnosi na restriktivne mere, takva mogućnost, naravno, uvek postoji i zavisi prevashodno od epidemiološke situacije i aktuelne procene činilaca rizika, koja se prati i po potrebi koriguje iz dana u dan.

Foto: printsvreen

Za 21. jun su zakazani izbori. Da li je bezbedno da ljudi odu do biračkih mesta i da li postoje procedure koje treba da ispoštuju da bi izbegli rizik zaraze?

- Epidemiološki posmatrano, sprovođenje izbora se ne razlikuje od drugih aktivnosti koje prati isti nivo međuljudskih kontakata. Stoga i preporuke koje inače važe u takvim situacijama važe i tokom održavanja izbora.

Tri meseca su prošla od pojave korone u Srbiji. Kada pogledate unazad, da li mislite da je sve urađeno kako treba ili je nešto moglo bolje?

- Jasno je da u svakoj realnoj situaciji postoje aspekti gde je učinak mogao da bude i bolji. Bitno je da se sve detaljno analizira i na iskustvima dalje uči. Ipak, rekao bih da je najosnovniji cilj protivepidemijskog odgovora ovog proleća nedvosmisleno ostvaren: svi zajedno, država, stručnjaci, zdravstveni radnici, pripadnici drugih relevantnih profesija, kao i građani, spljoštili smo epidemijsku krivu i sačuvali mnoštvo ljudskih života. Što, naravno, ne znači da je taj posao i sada dovršen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija