• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2020

12:27

ODRŽAN SASTANAK DIREKTORA KOVID BOLNICA! Nastavlja se redukcija kapaciteta, ALI MORAMO SHVATITI DA JE VIRUS I DALJE TU

Društvo

ODRŽAN SASTANAK DIREKTORA KOVID BOLNICA! Nastavlja se redukcija kapaciteta, ALI MORAMO SHVATITI DA JE VIRUS I DALJE TU

Podeli vest

KBC "Dragiša Mišović", koji je izašao iz kovid sistema, počeće krajem nedelje da radi u punom kapacitetu i biće dežurna ustanova za Beograd u petak.


KBC Zemun dežurstvo preuzima već u sredu, rečeno je danas na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.


Opšta bolnica u Pančevu, KBC Zvezdara, Ortopedija Banjica, KC Niš koje su ranije izašle iz kovid sistema, već rade u punom kapacitetu. Osim hitnih slučajeva primaju i pacijente koji čekaju na zakazane operacije.

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović kaže da se primećuje blaži porast broja obolelih od kovid 19 u Srbiji, ali da je sve to sve u okviru očekivanog.

Foto: Tanjug

"Nastavlja se redukcija kapaciteta kovid bolnica, ali broj zaraženih i dalje zahteva pripravnost. Blagi porast broja obolelih nas upozorava da mere moraju i dalje da se poštuju pre svega u zatvorenom prostoru - distanca, nošenje maski", rekao je Stevanović.

Navodi da najveći broj obolelih ima blažu kliničku sliku, ali da ima i pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Infektivna klinika ovih dana beleži povećan broj ambulantnih pregleda, jer su prijemno- trijažni centar za Beograd za sve obolele sa respiratornim simptomima.

"Deo bolesnika nema veze sa kovidom, to su bakterijske upale pluća i druge infekcije", naveo je Stevanović.

Kako kaže bolnice koje su izašle iz kovid sistema počele su da operišu i pacijente koji nisu hitni, a koji čekaju zakazanu operaciju, ali da problem predstavlja to što nema dovoljno krvi.

"Poznati smo kao solidaran narod i nikada nemamo veliki problem sa dobrovoljnim davalaštvom krvi, ali zbog cele situcije rezerve krvi su značajno smanjene. Krv je neophodna za elektivne i hitne operacije tako da je molba svih nas da se dobrovoljni davaoci jave da bi mogli da obezbedimo adekvatnu količinu krvi" rekao je Stevanović novinarima nakon sastanka.

Infektolog Mijomir Pelemiš kaže da se epidemiološka situaciju u Srbiji ne može nazvati stabilnom, ali i da nije teška i ozbiljna.

"Situacija je i dalje za veliki oprez. Bez obzira na broj obolelih i dalje imamo bolesnika koji imaju ozbiljne manifestavcije ove bolesti. Na sreću nema toliko mnogo bolesnika na respiratorima ", rekao je on.

Podseća da od kovida ne oboljevaju samo stariji ljudi, već i mlađi i da svi moraju i dalje da se pridržavaju preporučenih mera.

"Epidemija se završava, ali nije završena, ona još uvek traje. Moramo shvatiti ozbiljno da je virus tu i da ne možemo tek tako da ga savladamo", zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LONČAR: Plan da iz kovid sistema sledeći izađu Mišović i Zemunska
Društvo

LONČAR: Plan da iz kovid sistema sledeći izađu Mišović i Zemunska

Iz kovid sistema izašle su Opšta bolnica Pančevo, Ortopedija Banjica, Klinčki centar Niš, KBC Zvezdara, a plan je da u narednih sedam do deset dana izađu i kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun. Traži se i rešenje za privremenu bolnicu na Sajmu u Beogradu, a jedna od mogućih opcija je da se pacijenti prebace u bolnicu u Mladenovcu, rečeno je danas na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica

01.06.2020

14:14

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija