• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.06.2020

08:43

AKO SE BAVITE OVIM POSLOM, NA CRNOJ STE LISTI banaka u Srbiji i nećete moći da dobijete KREDIT

Društvo

AKO SE BAVITE OVIM POSLOM, NA CRNOJ STE LISTI banaka u Srbiji i nećete moći da dobijete KREDIT

Podeli vest

Pandemija koronavirusa ostavila je trag širom sveta, pa i u bankama u Srbiji.

Najmanje 20.000 ljudi trenutno je na "crnoj listi" banaka koje su zbog posledica korone, do najvišeg nivoa, zaoštrile uslove pod kojima odobravaju kredite. Pojedine banke napravile su spisak delatnosti čijim radnicima ne odobravaju zajmove. Na istoj listi su i rizični klijenti iz ugla veličine kompanije u kojoj rade, dužine zaposlenja i istorije u banci.

"Banke već neko vreme vrlo oprezno kroje svoje poslovne politike. Krajem maja mnoge su napravile detaljne liste zabrana u pogledu kreditiranja, a koje su stupile na snagu u junu. Krajem juna će raditi novu analizu i ona će biti osnov za kreditnu politiku u julu ", kaže naš sagovornik, dodajući da je u pitanju vrlo odgovorno ponašanje imajući u vidu da pojedine privredne grane ne rade mesecima i da je neizvesno hoće li biti novog udara korone i dubljih posledica.

Prema našim informacijama, na crnoj listi je sedam rizičnih delatnosti u kojima radi najmanje 20.000 ljudi. Reč je o sektorima koji su u potpunosti isključeni iz aktivnosti kreditiranja stanovništva.

Foto: Insajder/Zoran Sinko

 

Na prvom mestu su hoteli, a na drugom turističke agencije. Slede autoindustrija i dobavljači, zatim sektor prodaje automobila i firme koje se bave renta-karom. Poslednja dva rizična sektora, za čije radnike nema kredita, su međunarodni putnički saobraćaj i preduzeća koja se bave isključivo uvozom i izvozom.

Pored delatnosti na "crnoj listi" je i segment rizičnih klijenata koji rade u ostalim sektorima, a čiju problematičnost bankari sagledavaju iz tri ugla: veličine kompanije u kojoj rade, dužine zaposlenja i istorije u banci.

"S tim u vezi najrizičniji su oni koji rade kod preduzetnika, u mikro ili u malom preduzeću, koji imaju zaposlenje kraće od godinu dana i oni koji nisu stari klijent u banci u smislu da imaju otvoren račun kraće od 12 meseci ", kaže na izvor.

Kako dodaje, klijenti koji imaju ova sva tri kriterijuma, automatski se odbijaju za kredit, dok oni koji imaju po jedan ili dva, banke dodatno analiziraju.

Ovakva poslovna politika banaka, kaže naš sagovornik, vrlo je "logična i odgovorna u situaciji kada pojedine privredne grane ne rade mesecima i kada je vrlo neizvesno hoće li biti novog udara korone i dubljih posledica po privredu, a samim tim i po radnike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija