• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

16.06.2020

14:06

OTAC DOŠAO U ŠKOLU I IZ SVE SNAGE UDARIO U VRATA ZBORNICE! Nastavnici u strahu od BESNIH RODITELJA, misle da mogu da dele pravdu u svakoj situaciji

Društvo

OTAC DOŠAO U ŠKOLU I IZ SVE SNAGE UDARIO U VRATA ZBORNICE! Nastavnici u strahu od BESNIH RODITELJA, misle da mogu da dele pravdu u svakoj situaciji

Podeli vest

Nekada je mamama i tatama bio zabranjen dolazak u školu nakon 1. juna, kada počinju da se zaključuju ocene, a danas naši hodnici vrve od roditelja namerenih da objasne nastavnicima kako su pogrešili u ocenjivanju njihove dece, kaže profesorka Jasna Janković za "Politiku".

Nezadovoljan ocenama svog deteta, jedan otac je krajem nastavne godine odlučio da ode u školu i lično zatraži objašnjenje od predmetnog profesora.

Kada je shvatio da se u školi održava sednica nastavničkog veća na kojoj se raspravlja o đačkim ocenama, iz sve snage je udario u vrata školske zbornice u kojoj su sedeli profesori i ozbiljno povredio sopstvenu šaku.

Iako ova scena deluje prilično neverovatno, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, inače profesorka književnosti, kaže da su roditelji sve nasrtljiviji i agresivniji, a institucija profesora sve manje poštovana.

- Roditelji su odavno prešli granice koje nisu smeli i sve više zaboravljaju na činjenicu da su nastavnici stručni i edukovani za svoj posao. Kada sam ja počinjala da radim, roditeljima je bio zabranjen dolazak u školu nakon 1. juna, kada počinju da se zaključuju ocene. Danas krajem svake školske godine naši hodnici vrve od roditelja namerenih da objasne nastavnicima kako su pogrešili u ocenjivanju njihove dece. Profesorima, koji su nekada imali neprikosnoveni autoritet, danas se prebacuje da su oni krivi što deca imaju loše ocene, a kada se taj profesor požali direktoru zbog maltretiranja roditelja, najčešće dobije odgovor: „Greška je u tebi jer nisi autoritet.” Roditelji ne shvataju da na taj način deci šalju poruke da ne moraju da se trude i poboljšaju ocene jer će oni to da srede. Kada dete odraste ti roditelji će krenuti kod njih na posao da bi opravdali kašnjenje ili poslodavcu objasnili kako ono zaslužuje povišicu. I suočiće se sa surovom spoznajom gde su granice njihovog uticaja – smatra profesorka Janković.

Foto: RINA

Kad roditelj "deli prvdu"

Roditelji često misle da imaju pravo da dele pravdu u svakoj situaciji u kojoj procene da je učinjena nepravda nad njihovom decom. Tako i utakmica mladih vaterpolista Partizana i Beograda, koja se prošle godine održala na Banjici, verovatno ne bi dobila toliku medijsku pažnju da se na njoj nisu potukli roditelji suprotstavljenih timova.

Dok su deca na tribinama sportski bodrila svoje drugare vaterpoliste, njihovi očevi i majke su fizički nasrnuli jedni na druge, naočigled zapanjenih trenera i ostale publike.

Roditelji mladih fudbalera pobili su se i na terenu PKB-a iz Kovilova. Dok su na tribinama sevale pesnice, deca su stajala kao ukopana, baš kao i sudija koji je brzo svirao kraj utakmice i poslao dečake u svlačionicu.

Šta je uzrok

Na svakog pristojnog roditelja dolaze dva koja to nisu, primećuje Suzan Maklin, stručnjak za sajber-bezbednost, koja upozorava da je maltretiranje nastavnika i škola putem imejla u porastu.

Jedan od glavnih uzroka nasilničkog ponašanja roditelja jeste ideja da dete uvek treba da bude srećno i zadovoljno – roditelji ne žele da njihovo dete doživi bilo šta što mu je neprijatno i stupaju u akciju čim se to desi.

Školski psiholog Branka Tišma ističe da su roditelji, po definiciji, subjektivna bića koja nemaju realan odnos prema školskom postignuću svog deteta.

Oni gledaju samo svoje dete, a ne i razred kome pripada. Posmatraju dete koje u kućnim uslovima relativno uspešno savladava zadatke i ubeđeni su da ih nastavnik mrzi kada ga ocenjuje nižom ocenom.

– Različiti su razlozi zbog kojih su roditelji nasilni. Neki prete jer misle da su tako u mogućnosti, drugi su ubeđeni da su njihova deca genijalci koji su nepravedno ocenjeni nižom ocenom, a treći jednostavno vide da se ostali roditelji bezobrazno ponašaju i ostvaruju svoj cilj, pa i oni reaguju na isti način. Mnogo je lakše detetu nego roditelju objasniti zašto je dobilo nižu ocenu jer očevi i majke jedinice, dvojke i trojke doživljavaju kao ocenu sopstvenog roditeljstva – smatra ovaj psiholog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dule

pre 3 godine

Roditelji jesu najveći problem, ali i nastavnici koji nemaju jedinstvene kriterijume pa nekima popuštaju i povećavaju ocene iz raznih razloga koji odista nemaju veze sa pravilnikom o ocenjivanju ili sa stvarnim znanjem učenika. Kada bi prema svima postupali jednako ni roditeljine bi imali "argumente" za intervencije.

JaPaja

pre 3 godine

Još kad bi novinarstvo bilo objektivno pa napisali tekst i one druge strane gde bi nam bio kraj. Tek onda bi saznali da u prosveti radi jedan normalan i dva ološa od nastavnika.

Žigolo

pre 3 godine

Od kako smo ušli u takozvanu demokratiju srušene su sve lepe društvene i socijalne norme - svako sebi daje za pravo da radi šta hoće, da kaže šta hoće, da udari koga hoće jer, Bože moj, demokratija je ... Moja ćerka je počela da radi kao nastavnik u školi i posle 6 meseci je pobegla glavom bez obzira. Šta joj vredi master diploma profesora srpskog jezika i književnosti i svo obrazovanje kad je učenici štipaju za zadnjicu, pričaju bez prestanka na časovima, ne obaziru se na nikoga, roditelji svakodnevno dolaze i prete ... Da ne govorimo o tome da su svi kriterijumi ocenjivanja i znanja potpuno obezvređeni i na školu se gleda samo kao NUŽNO ZLO koje nekako treba pregurati i dobiti svedočanstvo ... Znanje, obrazovanje, kome još to treba?

paki

pre 3 godine

Prpa, bato? E, kada počnete da radite pošteno neće biti ovakvih slučajeva

Masa

pre 3 godine

Tacno je da ima raznih roditelja ali i nastavnika.Pocev od uciteljica pa nadalje.Moj unuk ide treci razred , pohadja boravak, kada dodje kasno kuci ,,ide"kod roditelja na doskolavanje,domaci i sve sto treba.Tako da malo budite iskreniji prosvetni radnici kad se zalite na bilo koga.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija