• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.06.2020

07:18

DANAS POLAGANJE KOMBINOVANOG TESTA Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika

Društvo

DANAS POLAGANJE KOMBINOVANOG TESTA Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika

Podeli vest

Mali maturanti danas rešavaju zadatke kombinovanog testa - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija, nakon što su prethodna dva danas polagali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Osmi razred završava oko 68.000 đaka. Završni ispit je obavezan za sve, jer je to kruna osnovne škole. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.

Ðaci iz škole mogu maksimalno poneti 60 bodova, dok na tri testa mogu da ostvare maksimalno još 40 bodova, po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Testovi se ove godine pregledaju digitalno. Škole urađene testove vraćaju školskim upravama, a one Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde se radi skeniranje.

Softverski se pregledaju zadaci zatvorenog tipa, dok zadatke otvorenog tipa pregledaju nastavnici - pregledači.

Foto: Tanjug

 



Oni neće znati čije zadatke pregledaje, iz koje škole ili grada. Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika.

Sve škole preduzele su mere prevencije zbog epidemije virusa korona. Umesto u fiskulturnim salama đaci ove godine testove rešavaju u učionicama, a u svakoj učionici raspoređeno je po devet učenika, kako bi se ispoštovala mera distancu.

Nastavnici su u obavezi da nose maske, a postavljene su i dezobarijere.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija