• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.06.2020

14:41

75 GARDISTA IZ SRBIJE NA PARADI U MOSKVI Pod zastavom Srbije marširaće pred očima čitavog sveta

Društvo

75 GARDISTA IZ SRBIJE NA PARADI U MOSKVI Pod zastavom Srbije marširaće pred očima čitavog sveta

Podeli vest

Posle priprema u Beogradu 75 gardista Vojske Srbije koji će učestovati na moskovskoj Paradi pobede 24. juna sada je na pripremama u Ruskoj Federaciji, saopštila je danas Vojska Srbije.

Vojna parada tradicionalno se održava na mestu gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine od kada je prošlo 75 godina pa i stoga i učestvuje 75 gardista iz Srbije.

Zamenik komandanta Garde Vojske Srbije i vođa delegacije koja je otputovala u Moskvu pukovnik Željko Gavrilović rekao je da su pripadnici Garde svesni ukazane časti i važnosti zadatka na događaju koji će biti u centru pažnje svetske javnosti.

"Učešće na Paradi pobede najbolji je primer visokog uvažavanja Vojske Srbije, njenog slobodarskog nasleđa i časnih vojničkih tradicija. Gardi Vojske Srbije, kao našoj najstarijoj jedinici, pripala je čast da zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije proslavi jubilej pobede u Drugom svetskom ratu", rekao je on.

Foto: Ministarstvo odbrane

 



Dodao je da je marširanje Crvenim trgom, pod zastavom Republike Srbije i pred očima čitavog sveta, čin prestiža u vojnim krugovima, ali i jedan od nezaboravnih trenutaka za svakog gardistu.

Svi pripadnici Garde Vojske Srbije su zdravi, što pokazuju svakodnevna kontrolna testiranja, navodi se u saopštenju.

Komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević koji će predvoditi srpskih ešalon Paradi pobede kaže da se intenzivno uvežbavaju strojeve radnje i sprovodi fizička obuka.

Foto: Ministarstvo odbrane

 



"Hotelski uslovi smeštaja pružaju nam potpuni komfor za život i rad, a neizostavne su rigorozne sanitarne i medicinske mere. Temperatura se svima meri dva puta dnevno i svaki drugi dan radi se skrin test na Kovid-19", kaže on i dodaje da je u objektu obavezno nošenje maski, po izlasku napolje i rukavica.

Kapetan Ðorđe Simić ističe da svih 75 gardista rade i dišu kao jedan, ponosni što su dobili priliku da koračaju Crvenim trgom.

"Kao oficir Vojske Srbije osećam se ponosno i privilegovano što imam čast da budem u stroju odabranih, kojima je poverena odgovornost da na jednoj tako impozantnoj manifestaciji predstavljaju svoju državu, vojsku i jedinicu", rekao je on.

Foto: Ministarstvo odbrane

 



Garda Vojske Srbije vrlo je aktivna na polju međunarodne vojne saradnje, a vojjne parade zauzimaju posebna mesta u srcima gardista, jer pružaju priliku da se sretnu sa najelitnijim sastavima inostranih oružanih snaga i zajedno testiraju strojevu izgrađenost, vojničke vrline i posvećenost vojnom pozivu, navodi se u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija