• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.06.2020

06:52

TAČNO U 7.17 NA NEBU ĆE SE POJAVITI NESVAKIDAŠNJI FENOMEN i trajaće svega 42 minuta!

Društvo

TAČNO U 7.17 NA NEBU ĆE SE POJAVITI NESVAKIDAŠNJI FENOMEN i trajaće svega 42 minuta!

Podeli vest

Građani Srbije imaće priliku da danas ujutru posmatraju delimično pomračenje Sunca, saopštili su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" iz Beograda.


U Beogradu će Mesec pokriti svega pet posto Sunčevog prečnika, pomračenje počinje u 07.17, maksimum je u 07.38, a kraj u 07.59 časova i ukupno trajanje pojave je 42 minuta.


Zbog bezbednosti očiju, stručnjaci savetuju da bi ovu slabo uočljivu pojavu trebalo posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.

Najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ili ima specijalni filter za Sunce, ili Sunčev lik projektuje na beli zaklon.

Ukoliko bude vedro, Beograđani će pomračenje Sunca moći da prate i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

U Leskovcu pomračenje počinje u 07.07, maksimum 7.36, a kraj u 8.05.

Foto: Tanjug/AP

Kako su objasnili iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković" , u svom kretanju oko Zemlje Mesec povremeno zaklanja Sunce, pa se govori o pomračenju Sunca, ali ukoliko je Mesec daleko od Zemlje, njegov prečnik nije dovoljno velik da u potpunosti zakloni Sunce, pa se govori o prstenastom pomračenju Sunca.

Traka na zemljinoj površini, iz koje se vidi prstenasto pomračenje će se protezati od centralne Afrike, preko juga Arabije, severne Indije, južne Kine do Tihog okeana.

Ova traka je najšira u Indiji, 21 kilometar, i tu se "prsten" može posmatrati 38 sekundi. Van ove zone, kako na sever tako i na jug, pomračenje Sunca je delimično, a Sunce sve manje zaklonjeno sa udaljavanjem od nje.

Globalno gledano, pomračenje Sunca počinje u 05.46 na Atlantiku, a završava u 11.34 na Pacifiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deja

pre 3 godine

Ma to je Vucic kriv. namerno je izazvao pomracenje bas na danasnji dan. katastrofa, sad ce oko 5% da bude ostecena opozicija koliko je pomracenje sunca. Gradjani ce ovo decenijama otplacivati ;) ;)

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija