• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Žena

27.06.2020

10:12

ZABORAVITE NA SOKOVE I POHOVANU HRANU! Gradski zavod za javno zdravlje preporučuje šta da jedete tokom epidemije!

Društvo

ZABORAVITE NA SOKOVE I POHOVANU HRANU! Gradski zavod za javno zdravlje preporučuje šta da jedete tokom epidemije!

Podeli vest

Broj zaraženih koronavirusom se povećava, a osim socijalne distanc i, nošenja maski, za jak imunitet važna je ishrana.

Ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje, za vreme epidemije korona virusa, a mi ih prenosimo u celosti.

Ishrana

Pravilna ishrana je od velikog značaja za očuvanje dobrog opšteg stanja organizma kao i našeg imunog sistema koji nas brani od koronavirusa, kao i mnoštva drugih virusa.

Tokom perioda produženog boravka u zatvorenom prostoru (stan, kuća...), sa aspekta održanja opšteg dobrog zdravlja, ishranu pre svega treba bazirati na svežem voću i povrću (unos vitamina), namirnicama bogatim belančevinama (leguminoze, orašasto voće, mlečni prozvodi, jaja, meso) uz redovan unos dovoljnih količina tečnosti 2 i više litara svaki dan (voda, čaj, supa...).

U ovom periodu treba izbegavati zašećerene, negazirane ili gazirane sokove, i alkoholne napitke, kao i pohovanu, ili hranu prženu u ulju.

Foto: Pixabay

Usled produženog boravka u zatvorenom prostoru, bez dovoljne izloženosti Sunčevoj svetlosti, kao i zbog značajno smanjene fizičke aktivnosti, našem organizmu moramo obezbediti dovoljne količine pre svega vitamina C, vitamina D, kalcijuma (Ca), i belančevina.

Vitamin C

Namirnice bogate vitaminom C su citrusi (limun, pomorandža, mandarine…). Mogu se koristiti i suplementi u dnevnoj dozi vitamina C od 500 mg za odrasle zdrave osobe. Kako vitamin C spada u vitamine rastvorljive u vodi, on se ne može nakupljati u našem organizmu i potrebno ga je unosti svakodnevno. Nema naučnog smisla uzimati veće doze vitamina C od preporučenih jer naš organizam iskoristi samo koliko mu je potrebno za taj dan, a “višak” biva izbačen, pre svega putem urina, pa u cilju očuvanja funkcije bubrega ne treba preterivati sa unosom ovog, a ni jednog drugog vitamina.

Vitamin D

Namirnice bogate vitaminom D su ulja (pre svega riblje, maslinovo ulje...), kravlje ili sojino mleko sa dodatim vitaminom D, kao i žumance kokošijeg jajeta. Mogu se koristiti i suplementi u preporučenoj dnevnoj dozi od 1000 ij za odrasle zdrave osobe. Vitamin D spada u vitamine koji se mogu taložiti u našem organizmu, mogu se uzimati i jednokratno u većoj dozi (jednom nedeljno na primer), ali ne sme se unositi u povećanim količinama duži vremenski period jer može doći do potencijalno toksičnog učinka vitamina D usled nagomilavnja u organizmu.

Foto: Shutterstock

Za aktivaciju vitamina D potrebno je da svaki dan u trajanju od najmanje 10 minuta budemo pod direktnim uticajem Sunčeve svetlosti (boravak na terasi, ili uz otvoren prozor).

Kalcijum (Ca)

Usled boravka u zatvorenom prostoru, smanjenog kretanja, i nedostatka vitamina D koji je nephodan za pravilan metabolizam kalcijuma, postoji mogućnost slabljenja koštanog tkiva, naročito kod starijih osoba. Namirnice bogate ovim važnim mineralom su pre svega mleko i mlečni proizvodi (sir, kajmak, puter..),ali i kuvani sok od paradajza (uključujući i pasterizovani “pelat” paradajz). Mogu se koristiti i suplementi u dnevnoj dozi od 1000 mg Ca za odrasle zdrave osobe. Radi pravilne ugradnje kalcijuma u naše kosti, dobro je vršiti redovnu fizičku aktivnost, vežbe koje je moguće raditi u zatvorenom prostoru.

Belančevine

Smanjena fizička aktivnost, uz nedovoljno kretanje u zatvorenom prostoru, dovodi do ubrzanog gubljenja mišićne mase, naročito kod starijih osoba, proces poznat i kao sarkopenija. Namirnice bogate belančevinama su belance kokošijeg jajeta, mleko, mladi sir, meso (teletina, svinjetina, ćuretina, piletina, riba,...), leguminoze (pasulj, grašak, slanutak...), hleb. Kod starijih osoba je preporučeno i dodavanje određenih količina mleka u prahu u hranu (ili kafu) kako bi se povećao sadržaj belančevina u svakom obroku. U cilju održanja “zdravog” mišićnog tkiva, potrebno je redovno raditi fizičke vežbe koje su moguće u zatvorenom prostoru (za mlađe osobe čučnjevi, sklekovi, zgibovi, sa ili bez dodatog opterećenja, a za starije pre svega izometričke vežbe koje se mogu izvoditi i sedeći na stolici ili na krevetu).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17