• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2020

10:22

VIŠNJIČICA ROD RODILA, ALI... NEMA KO FER DA JE PLATI! Proizvođači nezadovoljni, neće da rade sa nulom!

Društvo

VIŠNJIČICA ROD RODILA, ALI... NEMA KO FER DA JE PLATI! Proizvođači nezadovoljni, neće da rade sa nulom!

Podeli vest

Berba čuvene oblačinske višnje iz Merošine počela je u petak u ataru ove opštine ali su proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom, dok hladnjačari kažu da cenu višnje određuje isključivo kvalitet

Proizvođači višanja iz sela Donja Rasovača Milan Đorđević i Dejan Živković kažu za Tanjug da hladnjačari neće da otkupe višnju prve klase, jer tvrde da je zapravo reč o drugoj klasi, niže cene, pa traže od nadležnih da "presude".

Zato je Ministarstvo poljoprivrede angažovalo svoje stručne službe, pre svih inspekciju, koja će na terenu zajedno sa prerađivačima i otkupljivačima kontolisati kvalitet predate višnje.

- Višnja je izuzetnog kvaliteta i nije fer da proizvođači opet budu oštećeni - kaže Đorđević tražeći od države da stane uz proizvođače i da im omogući, kako navodi, fer plasman robe na tržište.

(FOTO) JOŠ JEDAN GLUMAC ODE U POLJOPRIVREDNIKE! Nakon što je sagradio kuću na selu, Bane Tomašević GAJI VIŠNJE!

Trenutno se, dodaje, otkupljuje druga klasa višanja koju hladnjačari plaćaju 25 dinara, što je za ovog proizvođača, neprihvatljivo.

Živković kaže da se, s obzirom na uloženi trud, njihov rad svodi "na nulu" i zato traži da se obavlja klasifikacija kvaliteta višanja prilikom otkupa.

- To je ono što je za nas proizvođače najbitnije.

Foto: Tanjug

Komercijalista u preduzeću Frigonais iz Kuršumlije, Dušan Ilić, kaže da to preduzeće ima ugovorenu proizvodnju sa kooperantima koji imaju potpisane ugovore, kupuju preparate i rade po programu zaštite višnje te firme.

Na taj način žele, kaže, da stimulišu njihove kooperante da proizvode visok kvalitet, a za uzvrat im obezbeđuju savremena sredstva zaštite.

- Trenutno vršimo otkup samo te ugovorene višnje. Cena prve klase je 50 dinara dovežene višnje u hladnjaču, a cena druge klase je 30 dinara - objašnjava računicu Ilić.

Dodaje i da je ta firma ograničenih kapaciteta i da na žalost ne mogu da prime svu količinu višanja koju bi hteli.

(VIDEO) SIRUP OD VIŠANJA! Prirodni napitak koji ima niz zdravstvenih prednosti

Stručne službe resornog ministarstva izaći će na teren kako bi sa prerađivačima i otkupljivačima, kontolisali kvalitet predate višnje, kaže za Tanjug savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lucić.

- Cilj Ministarstva poljoprivrede je, koliko god je to moguće, da približi stavove kad je utvrđivanje kvaliteta u pitanju, da zaštiti interes svih u celom lancu od proizvodnje do prodaje, i da posebnu pažnju obrati na male proizvođače koji su na neki način i stvorili ovaj brend (višnje) - rekao je Lucić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mix

pre 3 godine

Zato ja necu ni da berem ove godine. Zastitio sam je maksimalno, ali ipak kazu da je moja visnja druga klasa I daju mi 20 din po kilogramu. Ne vidim zbog cega je druga klasa. Lepo cu ih iscupati I gotovo. A znam mnoge koji su ih iscupali ili ce ih sad iscupati. Ako ovako nastave uskoro nece imati ni sta da odkupe. Mafija.

Pera

pre 3 godine

Nešto u organizaciji proizvodnje i prodaje višanja ne valja: hladnjačari im nude 20 -25 Dinara a na Zemunskoj Pijaci cena je 200 - 250 dinara po kilogramu sa tendencijom sniženja cene kako sve više i više je na prodaju. Ja bih kupovao a verujem i drugi bi kupovali svaki dan po kilogram da je cena na pijaci 100 - 120 Dinara. Organizujte raspored vaših proizvoda po pijacama a drugo, kupite sami hladnjače da vas ne deru.

AMatić

pre 3 godine

Ovde se vidi da Gos. Krkobabić prodaje "seljacima" maglu. Nije stvar otvarati zadruge, udruživati se, proširivati proizvodnju kad na kraju taj isti prodavac magle šuruje sa otkupljivačima. Kako? - pa lako svi otkupljivači su privatne firme, mogu da plate koliko hoće, mogu i da ne plate. Oni na toj niskoj ceni zarađuju onoliko koliko im treba da se održe na tržištu a proizvođaačima kako bude. Zato treba upitati Krkobabića i Nedimovića ko šuruje sa otkupljivačima u Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija