• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2020

09:37

KORONA SADA NAJVIŠE NAPADA MLADE OD 20 DO 40 GODINA! Direktorka "Batuta" otkriva: NAJVIŠE JE ONIH BEZ SIMPTOMA, ALI IMA IH I SA TEŽOM KLINIČKOM SLIKOM!

Društvo

KORONA SADA NAJVIŠE NAPADA MLADE OD 20 DO 40 GODINA! Direktorka "Batuta" otkriva: NAJVIŠE JE ONIH BEZ SIMPTOMA, ALI IMA IH I SA TEŽOM KLINIČKOM SLIKOM!

Podeli vest

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da prvi talas virusa korona nije završen i da je došlo do povećanja broja inficiranih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju

- Očekivali smo da će povećanje broj inficiranih i novi talas nastupiti tek na jesen, međutim u prvom talasu koji ipak nije završen došlo je do povećanja obolelih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju - rekla je Jovanović za TV Pink.

Ona je navela da je opravdano bilo popuštanje mera, ali da je ostala obavezna mera prevencije držanje distance, nošenje maski, higijena ruku.

U KBC ZVEZDARA NAJMLAĐI PACIJENT OBOLEO OD KORONE IMA 19 GODINA! Ukupno 118 pacijenata, jedna osoba na repiratoru

Upitana da li se virus menja, jer je najveći broj zaraženih sada među mlađom populacijom, ona je navela da nema dokaza da je došlo do promena u samoj strukturi virusa.

- Klinička slika jeste sada izmenjena u odnosu na početak epidemije. Uglavnom su asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Virus je najviše prisutan u životnoj dobi 20 do 40 godine - navela je ona.

Kako kaže, najveći izvor prenosa infekcije su osobe koje ne znaju da nose virus, jer nemaju nikakve simptome, a nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

- U zatvorenom prostoru virus se lako prenosi, lako se širi. Mlađa populacija je dominantna sada jer su oni mnogo aktivniji - istakla je ona.

I dalje su u posebnom riziku stariji građani i osobe koje imaju hronična obolenja - dijabetes, kardiovaskularna obolenja, jer virus kod njih može da izazove teži oblik oboljenja.

OČEKUJE NAS VELIKA BORBA SA KORONAVIRUSOM! Izlazak na izbore nije predstavljao opasnost! Doktorka Darija O NAPADIMA NA STRUKU!

Jovanović kaže da pacijenti koji imaju simptome respiratornih infekcija prvo treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, gde će ga pregledati lekar, odraditi laboratorijske analize, rentgen pluća, a po potrebi i test na virus korona.

Kod pacijenata kod kojih se potvrdi korona ili klinička slika ukazuje na prisustvo virusa šalju se u trijažne ambulante koje su u Infektivnoj klinici, KBC Bežanijska kosa i Gradskom zavodu za plućne bolesti.

Tu se određuje koji pacijenti su za bolničko lečenje, a koji su za kućnu samoizolaciju.

Jovanović je podsetila da u Beogradu rade tokom noći dve kovid ambulante jedna je pri domu zdravlja Palilula, druga pri DZ Zemun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija