• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

30.06.2020

13:36

PUT NA MORE SVE KOMPLIKOVANIJI - GRČKA UVODI NOVE MERE OD 1. JULA!  Grci mrcvare srpske turiste!

Društvo

PUT NA MORE SVE KOMPLIKOVANIJI - GRČKA UVODI NOVE MERE OD 1. JULA! Grci mrcvare srpske turiste!

Podeli vest

Svako ko hoće na more u Grčku dva dana pre polaska na put mora da popuni detaljan upitnik na engleskom. Na osnovu tih upitnika Grci odlučuju koga će testirati i zadržati u izolaciji

Odlazak na letovanje u Grčku za srpske turiste postaje sve komplikovaniji. Od 1. jula svi koji u Grčku krenu na odmor moraće da popune poseban upitnik na osam strana na engleskom jeziku, najmanje 48 sati pre polaska.
 

DEPORTACIJA

Putnici koji budu naveli lažne podatke u upitniku mogu biti deportovani i dobiti zabranu ulaska od nekoliko godina
Vlada Grčke

 


Na osnovu podataka iz popunjenih upitnika Grci će na graničnim prelazima odlučiti koga će testirati i zadržati u izolaciji. U protivnom, ako se zadese na granici bez popunjenog formulara, biće im zabranjen ulazak u Grčku!


U obrascu, turisti treba da ostave veliki broj podataka, od adrese stanovanja, broja pasoša za sve putnike koji putuju zajedno, svoje brojeva telefona, broj telefona kontakt osoba u Srbiji, sve do tačne adrese smeštaja na kojoj će putnici biti.


Nakon toga, na mejl koji putnici ostave u upitniku stiže QR kod koji treba da se pokaže na granici. Jasno je da je ova procedura suviše komplikovana, jer mnogi u Srbiji ne koriste kompjuter ili ne znaju engleski, pa je vrlo verovatno da neće uspeti pravilno da popune upitnik. Pri popunjavanju formulara putnik mora da navede i detaljne informacije o mestu polaska, uključujući i adresu i poštanski broj, a traži se i podatak da li je putnik u proteklih 14 dana boravio u nekoj drugoj državi i u kojoj. Na kraju se ostavlja i podatak o nazivu smeštaja i broj sobe/apartmana u kome će turista boraviti. Grci upozoravaju da ako putnici daju lažne podatke u upitniku, mogu biti deportovani iz zemlje i dobiti zabranu ulaska od nekoliko godina!


Na svu muku, grčki sistem po svemu sudeći čak i ne funkcioniše! Mnogi putnici koji planiraju odlazak u Grčku žale se na društvenim mrežama da posle popunjavanja upitnika nisu dobili nikakav QR kod na svoju mejl adresu, a bez njega ne mogu da uđu u Grčku. Sve to govori da će problema na granici i te kako biti!

Foto: Informer

Kontrola na granici

Na sajtu Vlade Grčke detaljno je objašnjeno i kako će od 1. jula funkcionisati ulazak stranih turista.
- Na graničnom prelazu biće kontrolori koji će proveravati QR kod svakog putnika. U zavisnosti od unetih podataka u upitniku, putnici će se usmeravati na mesto za testiranje na koronavirus ili na pasošku kontrolu. Putnici testirani na koronavirus dužni su da budu u samoizolaciji na adresi koju su naveli u obrascu sve dok ne stignu rezultati. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI) u mestu gde su odseli - piše u uputstvu Vlade Grčke.


Grčka vlada upozorila je i da se svi putnici moraju pridržavati preventivnih higijenskih mera kao što su upotreba maski i fizičko distanciranje.
- Ako osobe koje dolaze u Grčku planiraju da borave na više mesta u zemlji, moraju i to prijaviti. Moraju navesti plan puta kroz Grčku za sedam dana. Ti podaci se unose u informativni sistem koji je povezan sa registrom obolelih od koronavirusa radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na koronavirus - navodi se u uputstvu za turiste.

Foto: Informer

Komplikovano

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da je nova odluka Grka previše komplikovana.
- Ovog puta to radimo onlajn. Pošto je u pitanju nova mera, putnici koji kreću put Grčke 1. i 2. jula neće imati vremena, to jest 48 sati da popune upitnik, tako da očekujemo da će biti problema na granici. Doduše, imamo uveravanja od kolega iz Grčke da to neće biti problem za te grupe turista. Oni koji ne znaju kako da popune formular treba da se jave turističkoj agenciji koja će im u tome pomoći. Ideja je da svi budemo bezbedniji i da grčka vlada ima tačan uvid u sve podatke na jednom mestu - konstatuje Seničić.


Formular je inače na sajtu vlade Grčke (travel.gov.gr) i imaju ga sve turističke agencije, a Seničić ističe da se kodovi ne dobijaju odmah.
- Ne dobija se odmah QR kod, već povratni mejl koji je elektronski generisan, a u narednih nekoliko sati stiže i QR kod koji je personalizovan - kaže Seničić.


Kako dodaje, za Tursku, Egipat, Tunis ili Španiju nema posebnih mera, testiranje se sprovodi nasumično u svim ovim zemljama, ali očekuje da se od 15. jula ta mera ukine u Tunisu i Egiptu.

Danas spisak zemalja za slobodan ulazak u EU

 

Evropska unija zaključiće listu zemalja iz kojih će moći da se putuje u zemlje ovog bloka najkasnije danas, izjavila je španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja.
Na listi od 14 zemlja kojima bi od 1. jula trebalo da bude dozvoljen slobodan ulazak u EU, oko koje su se ambasadori EU dogovorili u petak, nalazi se i Srbija. Na spisku su još i Crna Gora, Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. Na spisku se zasad ne nalaze SAD i Brazil, zemlje koje su u ovom trenutku naročito pogođene pandemijom, ali ni Rusija. Uslove ulaska i spisak zemalja EU bi trebalo da revidira na svakih petnaest dana, imajući u vidu broj novih slučajeva, načine na koji zemlja tretira epidemiju, broj urađenih testova i druge preduzete mere.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milica

pre 3 godine

I TREBA DA IH MRCVARE,PORED PRELEPE SRBIJE ONI TRAZE STOJKA U GRCKU. "PUSTO TURSKO":((

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija