• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.07.2020

08:49

EVO KADA ĆE BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI POČETI DA PADA! Doktor Kon otkriva u kojoj smo fazi epidemije

Društvo

EVO KADA ĆE BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI POČETI DA PADA! Doktor Kon otkriva u kojoj smo fazi epidemije

Podeli vest

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da smo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih.

"Posle ove nedelje možemo da očekujemo da ćemo, sa primenom mera, postupno osetiti smanjenje registrovanih slučajeva", rekao je Kon.

Ističe da, ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih.

On je prokomentarisao i nove najavljene mere za Beograd.

- Najosnovnija mera je korisćenje maske u zatvorenom prostoru uz obavezu i kažnjavanje, jer potpuno sprečava prenos virusa u zatvorenom prostoru. Biće i ograničenje javnog okupljanja na 100 u zatvorenom i na 500 na otvorenom prostoru, tako je preporučeno od strane Kriznog štaba. Što se tiče kafića radiće do 23 časa, a noćni klubovi će biti zatvoreni. Mere su oročene na 14 dana i pratiće se njihov doprinos smanjenju prenošenja virusa i pratićemno situaciju- istakao je Kon.

On je rekao da struka nije razmatrala oštrije mere, ukoliko ove ne bi dale rezultate.

Foto: Tanjug

 

- Ako mere ne daju rezultate, mi nismo razmatrali takvu mogućnost da bi mogle da se preduzmu oštrije mere. Ukoliko se ove mere preduzmu gotovo je teoretska mogućnost da dođe i dalje do povećanja, odnosno šanse su veoma male. Ako svi nose maske, 99 odsto se smanjuje prenos virusa i to je dovoljna mera da znatno olakša ovu situaciju i da izađemo iz nepovoljne situacije - objašnjava Kon.

On kaže da nije bilo očekivano da će se virus ovako širiti i tokom letnjih meseci.

- Posle one utakmice moglo je da se sumnja ali teško da se predvidi, jer je nastupalo toplije vreme i odnos prema merama se zasnivao na tome da će preko leta intenzitet virusa da oslabi. Međutim, virus nije oslabio već nam je pokazao da ima visok potencijal prenošenja, što je bilo neočekivano - kaže Kon.

Podsetimo, danas da će na teritoriji Beograda biti proglašena vanredna situacija, najavili su gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a precizirane su i mere koje će Beograđani naredne dve nedelje morati da poštuju

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija