• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

06.07.2020

10:27

OVO SVAKI VOZAČ TREBA DA ZNA! Evo koliko bi vremena trebalo da prođe od poslednjeg pića do prve vožnje!

Društvo

OVO SVAKI VOZAČ TREBA DA ZNA! Evo koliko bi vremena trebalo da prođe od poslednjeg pića do prve vožnje!

Podeli vest

Posle noćne pijanke alkohol veoma dugo zadržava u organizmu, pa vozači još uvek nisu spremni, odnosno, ne bi trebalo da sedaju za upravljač automobila

Mnogi vozači, nažalost, uopšte ne čekaju da se otrezne posle pića, već pripiti sedaju za volan, dok mnogi i misle da su sposobni za vožnju samo pola sata ili sat nakon pića. To, nažalost, nije tačno, a preterano samopouzdanje, u ovom slučaju, može biti veoma opasno, jer alkohol veoma dugo ostaje u organizmu.

Nedavno je u Velikoj Britaniji, u jednom danu, u periodu od 5 sati ujutro do 11 pre podne, četvrtina zaustavljenih vozača bila kažnjena zbog vožnje u pijanom stanju (u VB, inače, dozvoljna količina alkohola u krvi iznosi 0,8 promila). To znači da se posle noćne pijanke alkohol dugo zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni da sednu za upravljač automobila.

MORTUS PIJAN MERCEDESOM ULETEO U KNEZ MIHAILOVU! Policajci ga opkolili, PUKOM SREĆOM NIKO NIJE POVREĐEN

Kako će alkohol delovati na vas zavisi od pola, starosti, metabolizma, telesne mase, vrste alkohola koja je uneta u organizam, o tome da li ste nešto pojeli pre pića, kao i stresu kome ste bili ili ste i dalje izloženi...

Britanska organizacija za bezbednost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumiranje alkohola i sposobnost za vožnju pod njegovim dejstvom, prenosi HAK, i na osnovu te analize izdala preporuke o vremenu koje bi trebalo da prođe nakon pića, a pre sedenja za volan, odnosno o tome koliko dugo koji alkohol ostaje u organizmu.

Čaša vina (između 11 i 14 odsto alkohola, u proseku)

Foto: Pixabay

Jedno piće: 3,5 sata
Dva piča: 7 sati
Tri pića: 10,5 sati
Četiri pića: 14 sati
Pet pića: 17,5 sati

Čašica žestokog pića (40 odsto alkohola)

Foto: InformerDN

Jedno piće: 1,5 sat
Dva piča: 3 sata
Tri pića: 4,5 sata
Četiri pića: 6 sati
Pet pića: 7,5 sati

Pivo, lager (5 odsto alkohola)

Foto: Pexels

Jedno piće: 2,5 sata
Dva piča: 5 sati
Tri pića: 7,5 sati
Četiri pića: 10 sati
Pet pića: 12,5 sati


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija