• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo

08.07.2020

07:28

JEDAN ČOVEK KOJI IMA KORONU MOŽE DA ZARAZI ČAK 100 DRUGIH, I TO SAMO ZBOG JEDNE STVARI! Upozorenje doktorke Radosavljević!

Društvo

JEDAN ČOVEK KOJI IMA KORONU MOŽE DA ZARAZI ČAK 100 DRUGIH, I TO SAMO ZBOG JEDNE STVARI! Upozorenje doktorke Radosavljević!

Podeli vest

Evo kako se širi epidemija!

Samo jedan zaraženi koronavirusom bez maske može da zarazi 100 drugih koji je takođe ne nose, a udaljeni su od njega manje od jednog i po metra, kaže pulmolog dr Tatjana Radosavljević. 

Masku, kako upozorava dr Radosavljević, moraju da nose i bolesni ljudi u bolnicama, smešteni među drugim zaraženima, ali i zdravi među zdravima.

- Ukoliko nose masku i onaj zaraženi i ostalih 100 ljudi, čak 95 njih je zaštićeno. Budući da za ovaj virus ne postoji lek, maske su apsolutno jedino sigurno sredstvo zaštite, zbog čega svi moramo shvatiti njenu važnost, što pre. Čak i oni koji leže u bolnici zbog ove infekcije treba da nose masku, jer na taj način štite medicinare, ali i ostale pacijente koji imaju pneumoniju, ali im nije potvrđen koronavirus - ističe  dr Radosavljević.

Foto: AP/Photo

 

Naša sagovornica navodi da su kliničke slike zaraženih sada iste kao što su bile u prvom piku epidemije.

- I dalje imamo teške pacijente, a sva merodavna istraživanja govore da se virus genetski nije promenio. Niti je opasniji, niti je slabiji. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da će ga vakcina potpuno eliminisati, ali svakako da će do prve vakcine biti potrebno minimum godinu i po dana - kaže dr Radosavljević.

Član kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Beogradu nepovoljna i da za sada nema pokazatelja da se ona značajno popravlja. On napominje da se efekti obaveznog nošenja zaštitnih maski očekuju tek krajem ove ili početkom naredne nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PET MILIONA STANOVNIKA U KARANTINU! U Melburnu uvedene najstrožije mere ZBOG KORONAVIRUSA!
Planeta

PET MILIONA STANOVNIKA U KARANTINU! U Melburnu uvedene najstrožije mere ZBOG KORONAVIRUSA!

Jučerašnja smrt dvojice muškaraca, jednog u šezdesetim godinama i jednog od 90 godina, povećala je u Viktoriji, drugoj po velicini drzavi u Australiji ukupan broj umrlih od KOVID-19 na 106 zbog cega vlasti ponovo uvode karantin za 5 miliona stanovnika u Melburnu i jednom regionalnom području, saopštio je danas premijer Danijel Endruz nakon rekordnog dnevnog rasta broja slučajeva koronavirusa

07.07.2020

23:05

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija