• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

08.07.2020

10:12

"JOŠ RAZMIŠLJAMO O POLICIJSKOM ČASU" Kon: Ima pokazatelja da se epidemiološka situacija u Beogradu popravlja, RADIMO SVAKODNEVNU PROCENU

Društvo

"JOŠ RAZMIŠLJAMO O POLICIJSKOM ČASU" Kon: Ima pokazatelja da se epidemiološka situacija u Beogradu popravlja, RADIMO SVAKODNEVNU PROCENU

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ima pokazatelja da se situacija u vezi s epidemijom korona virusa u Beogradu popravlja.

"Posle tri dana imamo između 400 i 450 onih koji su sumnjivi na kovid,a pre toga smo imali oko 600, čak i više, na dnevnom nivou", rekao je Kon. Dodao je da ima prvih pokazatelja da situacija ide na bolje.


Rekao je da se nove kovid bolnice otvaraju iz preventivnih razloga.


"Mora da se shvati da je virus još uvek tu", naveo je dodajući da nema dileme da će korona virus biti potisnut za par nedelja, ali nakon toga bi mogao uslediti novi talas, čija jačina će zavisiti od kolektivnog imuniteta.
 

On se osvrnuo i na sinoćna dešavanja i proteste koji su održani.

- Želim zdravlje svim građanima i stanovnicima Srbije, izražavam osećaj duboke tuge zbog svega što se desilo sinoć – naglasio je dr Kon.

Kon je pojasnio i da se epidemiološka slika nije promenila od sinoć, te se osvrnuo i na nove moguće mere.

- Mere u smislu neophodnosti maksimalnog sprečavanja kontakata su između ostalog i te koje je najavio predsednik Vučić. Glavni indikator kada bi se te mere sprovodile je popunjenost zdravstvenih ustanova u Beogradu. U jednom trenutku je bilo i 300 hospitalizovanih na dan, a ako se ta brzina popunjavanja smanji nećemo upasti u tu situaciju, ne smemo da dozvolimo da nemamo mesta. Sada imamo proširenja kapaciteta na Banjici i u "Areni" – objasnio je on.

Foto: G. Vesić

 

Govoreći o novim kovid bolnicama koje su u planu da se grade, dr Kon je rekao da je to normalno razmišljanje.

- Sve se to radi preventivno, mora da se shvati da je virus još uvek tu. Mi ćemo ga potisnuti opet za par nedelja i biti u prihvatljivoj situaciji. Proći će opet oko mesec dana dok ne počne porast. Opet zavisi od kolektivnog imuniteta, ako krene još jedan talas može da bude teži od ovoga. Sad imamo probleme sa kapacitetom i normalno je razmišljanje o tome da su potrebni kapaciteti za jos težu situaciju – istakao je dr Kon za televiziju N1.

Kada je reč o policijskom času koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio za predstojeći vikend dr Kon je rekao da se procenjivanje radi svakodnevno.

- Krizni štab ima 40 ljudi, a razgovor između mene i predsednika nije odluka Kriznog štaba bez obzira što veliko poverenje ulaže u mene. To su samo prva promišljanja, to što je sa tim izašao u javnost je njegova odluka, mozda sam mu i zahvalan na tome, ali reakcija nije izostala. Nikom nije na kraj pameti da nekog maltretira nego nam je jedini cilj da stalno imamo spreman zdravstveni sistem. Trenutno je to jedini cilj uz spasavanje života. Moramo iz dana u dan da pratimo situaciju, nema drugog načina – rekao je dr Kon.

On je napomenuo da je glavni cilj sprečavanje kontakata kako se virus ne bi dalje širio.

- Kada sam razgovarao sa predsednikom o novim merama govorili smo samo o Beogradu. Naglašavam da se situacija menja. Mi moramo da sprečimo kontakte i to je glavni cilj. Najefikasnije se sprečava najtežim merama – zaključio je dr Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija