• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.07.2020

10:44

KADA ZARAŽENA OSOBA ULAZI U SRBIJU, TO SE ODMAH ZNA! Evo kako izgleda sistem KONTROLE NA GRANICAMA

Društvo

KADA ZARAŽENA OSOBA ULAZI U SRBIJU, TO SE ODMAH ZNA! Evo kako izgleda sistem KONTROLE NA GRANICAMA

Podeli vest

Ovako teče ceo proces provere!

Do sada su se pojačane mere epidemiološke kontrole na granicama odnosile na aerodrome ali od nedavno putnici koji ulaze u Srbiju detaljnije se proveravaju i na drumskim prelazima. Kako to u praksi izgleda?

Ministarstvu zdravlja danas je stigla najava da će u određeno vreme granični prelaz Horgoš preći osoba koja je u Mađarskoj evidentirana kao kovid pozitivna.

Sličnu informaciju dobiće sanitarna inspekcija ovog ministarstva od grčkih vlasti, onoga dana kada se naši putnici koji su na Halkidikiju, Eviji i drugim turističkim mestima bili pozitivni na kovid test budu vraćali kući. 

Takvo je pravilo – o putnicima koji imaju simptome ili su zaraženi, a ulaze u našu zemlju, mora se znati sve. Oni su pod stalnom kontrolom, bez obzira na to da li su naši ili strani državljani.

"Dalje se putnik smešta u adekvatnu zdravstvenu insistuciju i prema njima se preduzimaju sve mere propisane protokolom", navodi Raša Milanov, granični sanitarni inspektor.

Povećan je nadzor na svim granicama. Do sada su se pojačane mere odnosile na aerodrome ali od nedavno putnici koji ulaze u našu zemlju detaljnije se proveravaju i na drumskim prelazima.

Oni sumnjivi odmah se šalju na Institut za javno zdravlje gde im se uzimaju anamnestički podaci, podaci o tome koliko su dugo bili van zemlje, gde su tačno bili i da li su imali kontakte sa obolelima.

Foto: printscreen RTS

 

Sanitarna inspekcija proverava zaražene u kućnoj izolaciji 

Ne prepustaju se slučaju ni osobe koje se po preporuci infektologa šalju u kućnu izolaciju jer imaju blage simptome ili su asimptomatski.

Kontrolu nad njima preuzimaju policija i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Neki ponekad nemaju dovoljno razvijenu svest i odgovornost prema opasnim zaraznim bolestima, pa krše mere izolacije koje su zakonom jasno definisane.

"Mogu se preduzeti zakonske mere koje su u novčanom iznosu, ali i zatvorska kazna ako se za to steknu uslovi", dodaje Milanov.

Nadamo se da će nesavesnih biti sve manje jer ne bi trebalo da svojom nemarnošću ugrožavaju svoje ili tuđe živote.

Informacije o očuvanju zdravlja dostupne su svima koji ovde žive a onima koji dolaze iz inostranstva ili se vraćaju u Srbiju.

U okviru pasoške kontrole dele se zdravstvena upozorenja u pisanoj formi na srpskom ili engleskom jeziku, zahvaljujući čemu će znati kome i na koje brojeve telefona mogu da se obrate ukoliko posumnjaju na bilo kakav simptom bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

Kakve smo budaletine, ima ovako da lečimo celu Crnu Goru plus ovh vipe od 300.000 sa dvojnim državljanstvom (našim i tzv. crnogorskim). Zato je tamo tako malo ili skoro da "nema" zaraženih. To je tzv. crnogorski plan lečenja od covida 19, po sistemu, neka komšiji crkne krava a mi smo covid free destinacija. Ojhaaaaaa

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija