• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

14.07.2020

21:25

DA LI JE TURSKA BEZBEDNA ZA SRPSKE TURISTE I IMA LI "KORONA OGRANIČENJA"?! Evo šta za Informer kaže Tanžu Bilgič, ambasador te republike! (FOTO)

Društvo

DA LI JE TURSKA BEZBEDNA ZA SRPSKE TURISTE I IMA LI "KORONA OGRANIČENJA"?! Evo šta za Informer kaže Tanžu Bilgič, ambasador te republike! (FOTO)

Podeli vest

Srbima za letovanje u Turskoj nije potreban negativan test na koronavirus, niti karantin od 14 dana, a zaštitne maske nisu obavezne, poručio je turski ambasador

- Turizam je, kako u Turskoj, tako u svetu, jedan od najpogođenijih sektora koronavirusom. Naše zemlja je 1. juna počela proces normalizacije u turizmu. Prvenstveno smo, kao i druge zemlje, krenuli od lokalnog turizma, kako bismo posle deset dana postepeno pokrenuli i međunarodni saobraćaj, otvorivši vrata i gostima iz inostranstva. Turska, kao vodeća zemlja u oblasti turizma, služi kao primer drugima, pa se nadam da ćemo za vrlo kratko vreme dostići stari broj posetilaca. Svakako, tu mislim i na goste iz Srbije, koji su oduvek dobrodošli. Srpskim turistima nije potreban negativan test na koronavirus, niti će biti u karantinu 14 dana. U omiljenim letovalištima Srba nisu potrebne ni zaštitne maske - kaže u intervjuu za Informer ambasador Turske u Beogradu Njegova ekselencija Tanžu Bilgič.
 

Stare cene

Hoteli nude iste cene kao i prethodnih godina

 


Koliki procenat čine srpski turisti?
- Turisti iz Srbije su sve više zainteresovani za dolazak na odmor, što nas raduje. Prošla godina, po broju turista iz Srbije, beleži rast od 25 odsto, u odnosu na 2018, kada je broj gostiju bio oko 225.000. Nažalost, i dalje nismo dostigli željeni broj turista. Nakon prvog talasa pandemije 21. juna pokrenuli smo vazdušni saobraćaj sa Srbijom, a turska nacionalna avio-kompanija trenutno leti pet dana u nedelji, dok će u avgustu leteti svakodnevno. Takođe, jedna od značajnijih turističkih agencija u Srbiji "Big blu" započela je 5. jula svoje prve čarter letove iz Beograda za Antaliju.

Foto: Zoran Sinko


Da li turisti mogu očekivati osetnije popuste na aranžmane?
- Turska je tokom pandemije napravila značajan korak pripremivši obiman program pod sloganom "siguran turizam". Cilj programa je obezbeđivanje bezbednog i kvalitetnog odmora turistima od trenutka ulaska u našu zemlju, te da se zdravi vrate u svoju zemlju. Prema našim standardima napravljena je celina koja uključuje mere, kako za zdravlje i bezbednost putnika, tako i u prevoznim sredstvima i turističkim objektima. U skladu sa svim tim merama i pravilima o fizičkoj distanci, vlasnici objekata trpe velike gubitke i dodatne troškove. Zato kao veliki uspeh vidim da mogu da ponude iste cene kao i prethodnih godina.

Foto: Facebook/Volim putovanja


Kakve su mere predviđene za plaže i hotele?
- Kao deo programa sigurnog turizma, preduzete su ozbiljne i značajne mere, koje uključuju merenje temperature turistima pre ulaska u objekat, primena redovnih postupaka dezinfekcije u svim prostorima unutar objekta, primena pravila fizičke distance u zajedničkim prostorijama i ograničenje broja gostiju. Zavisno od broja slučajeva zaraze, pojedini guverneri pokrajina su u borbi protiv korone doneli odluku o obaveznom nošenju maski. Međutim, zbog vrlo malog broja pozitivnih u Antaliji, za koju su srpski turisti najviše zainteresovani, takva mera se ne sprovodi.

Oko 110.000 turskih građana posetilo je Srbiju 2019.

Kako su turisti iz Turske zadovoljni turističkom ponudom Srbije?
- Turski turisti svake godine u sve većem broju posećuju Srbiju, što zbog male udaljenosti između dveju država, ali i ukidanja viza i činjenice da je Srbija jedan od važnih turističkih centara na Balkanu. U 2019. godini oko 110.000 turskih građana posetilo je Srbiju. Mislim da će se turistička putovanja između dve zemlje postepeno povećavati. Beograd je, kao balkanski biser, važna atrakcija. Sa svojim prirodnim lepotama, ukusnom hranom i bogatim kulturnim životom, Srbija je nezaobilazna turistička destinacija turskih turista.


Da li su predviđeni karantini za turiste?
- Za svaki objekat koji ima 50 i više soba obavezna je potvrda o "sigurnom turizmu". Pripremljen je određen broj soba, shodno ukupnom kapacitetu objekta koji služi za izolaciju gostiju sa dijagnozom kovid-19. Ukoliko je zdravstvena ustanova odlučila da nema potrebe za hospitalizacijom, turisti će biti u hotelskom karantinu. Pored toga, spremne su i sobe za porodicu ili one koji su boravili u istoj sobi sa zaraženom osobom, a kojima nije dijagnostikovana bolest. Uz sve ovo, po dolasku u Tursku nema karantina i ne traži se test na kovid.

Ulaganje u Srbiju

Investitori iz Turske dosta ulažu u Srbiju. Šta im je najprofitabilnije?
- Turske privrednike najviše zanima tekstilni i građevinski sektor. Međutim, u poslednje vreme naša ulaganja su u porastu i u nekim industrijskim sektorima, poput automobilskog i mašinskog. Otprilike deset fabrika posluje u tekstilnoj industriji. Pored toga, naše kompanije koje posluju kao izvođači radova do sada su sprovele 24 projekta u Srbiji, čiji je obim poslovanja oko 810,9 miliona evra.

Foto: Zoran Sinko


 

Koliko će ova pandemija uticati na samu uslugu u hotelima?
- U okviru mera preduzetih u našim luksuznim hotelima, postoji redovna zdravstvena kontrola osoblja, primenjuju se pravila o fizičkoj distanci, obavlja se redovna dezinfekcija svih prostora. Ishrana takođe ulazi u sistem mera, pa se koriste začini i pribor za jednokratnu upotrebu, ispred švedskog stola se nalaze stakleni paravani između hrane i gostiju, a osoblje poslužuje goste u neograničenim količinama. Sve ove mere ne samo da štite zdravlje turista već im omogućava i ugodniji odmor. Odmor u našim hotelima, koji zbog mera fizičke distance prihvataju manji broj gostiju, postao je još veći užitak.
 

Podsticaji za
turske investitore


Da li Srbija ima bolje uslove za investitore nego druge zemlje na Balkanu?
- Podsticaji koje Vlada Srbije daje novim investicijama čine Srbiju privlačnom za turske investitore. Pored toga, operativni troškovi poput radne snage i oporezivanja čine Srbiju povoljnijom. Geografski položaj Srbije takođe čini Srbiju važnom za turske investitore, čije je glavno izvozno tržište EU. Drago nam je što interesovanje koje srpska administracija pokazuje za naše investitore postepeno raste.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva!
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva!

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"
Hronika

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"

Ognjen Božović, advokat porodice žrtava u OŠ "Vladislav Ribnikar" istakao je gostujući na "Blic" televiziji da je ponašanje roditelja dečaka ubice, koji je 3. maja 2023. godine pucanjem iz očevog pištolja usmrtio devetoro dece i čuvara škole uvreda za sve. Protiv porodice dečaka ubice vode se dva postupka, jedan krivični i drugi parnični.

06.05.2024

07:43

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga
Hronika

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga

Nestanak male Danke Ilić iz Bora, koji se dogodio 26. marta, šokirao je javnost, a tragični razvoj događaja dodatno je potresao čitavu zajednicu. Osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili su službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, a nakon toga su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila, gde ju je Dejan Dragijević ugušio.

06.05.2024

06:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija