• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

14.07.2020

17:12

NVO KOJE FINANSIRA SAD I EU LAŽIMA NAPALE KINESKE KOMPANIJE KOJE SU U SRBIJU ULOŽILE 2,74 MILIJARDE EVRA I ZAPOSLILE NA HILJADE LJUDI!

Društvo

NVO KOJE FINANSIRA SAD I EU LAŽIMA NAPALE KINESKE KOMPANIJE KOJE SU U SRBIJU ULOŽILE 2,74 MILIJARDE EVRA I ZAPOSLILE NA HILJADE LJUDI!

Podeli vest

Nevladine organizacije koje finansira američki milijarder Džordž Soroš I fondovi Evropske unije, podmuklo su lažima napale velike kineske kompanije koje su u Srbiju uložile gotovo tri milijarde evra i zaposlile na hiljade ljudi. Ovi plaćenici su na medijima koji su pod kontrolom Dragana Đilasa, objavili tekstove u kojima tvrde da Železara u Smederevu, Rudarsko-topioničarski basen Bor i Fabrika guma u Zrenjaninu zagađuju životnu sredinu što je apsolutna laž jer je vladina Agencija za zaštitu životne sredine ustanovila da ova postrojenja nikako ne škode prirodi i svetu oko nas

Uz sve to kineske kompanije ulažu na stotine milione evra u zaštitu životne sredine, pa se tako samo kineska kompanija Zijing koja posluje u Boru obavezala da će uložiti neverovatnih 136 miliona evra u ekologiju. Da sve bude gore, osim što iznose neosnovane laži protiv kompanija koje su spasile Železaru i rudnik u Boru, ove nevladine organizacije i njima podobni mediji svojim klevetama ugrožavaju sve buduće kineske investicije čime ugrožavaju život i egzistenciju na desetine hiljada porodica širom Srbije. Na spisku ovih malicioznih i ,gotovo anonimnih, nevladinih organizacija koje iz političkih razloga i za nemalu materijalnu korist iznose laži i klevete protiv velikih kineskih kompanija nalaze se CEKOR, Regulatorni Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu ( RERI) i “Građanski pokret”.

Foto: Tanjug

 

Za sve one koji nisu pratili ovu temu, poslednjih godina mnoge od ovih organizacija glasno se protive kineskim projektima u Srbiji, iznoseći lažne informacije. U velikoj meri, njihove pristrasne tvrdnje imaju samo političku, a nikako naučnu pozadinu. U ime navodne zaštite životne sredine oni blate kineska preduzeća putem različitih pristrasnih zapadnjačkih medija, što utiče i na mišljenje građana Srbije o Kini. Njihov način rada karakteriše manipulisanje neproverenim informacijama i preuveličavanje opasnosti po životnu sredinu o čemu svedoči i veliki broj “naručenih” članaka na internetu o kinesko-srpskim preduzećima koji su puni laži i oštrih reči. Da je u pitanju najobičnija plaćena propaganda najbolje svedoči procena o zagađenju životne sredine koju sprovodi  vladina Agencija za zaštitu životne sredine, iz koje se lako može zaključiti da su kritike ovih NVO potpuno neutemeljene.


Da sve bude zanimljivije, Vlada Republike Srbije i kineska preduzeća uložili su mnogo novca u različita ekološka područja koja su u velikoj meri posvećena boljitku života ljudi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Na primer, u gradu Boru, jedna od najvećih kineskih kompanija koja se bavi proizvodnjom zlata i druga najveća po proizvodnji bakra, rudarska grupacija Peking, obavezala se da će uložiti ukupno 1,26 milijardi dolara u Rudarsko-topioničarski basen Bor da bi sačuvala 5000 radnih mesta, a uz to je i obezbedila dodatna 200 miliona evra. Pored toga, Zijing se takođe obavezao da će uložiti 136 miliona evra u ekologiju i pitanja zaštite životne sredine.


Kada se sve to ima u vidu jasno je da se mnoge nevladine organizacija koje se bave zaštitom životne sredine ponašaju kao privatne firme koje gledaju samo svoj profit i samim tim ne obavljaju svoj primarni posao pa njihov doprinos nije od preterane vrednosti. Nije potrebno mnogo istraživanja i truda da se dođe do informacija kako ove lokalne nevladine organizacije za zaštitu životne sredine dobijaju sredstva i podršku fondacija SAD , EU i drugih međunarodnih NVO. Stoga je sasvim jasno da oni “hleb” zarađuju tako što za šaku dolara štite interese svojih finansijera pa samim tim njihove tvrdnje u najmanju ruku moraju da budu dovedene u pitanje.

Foto: Public


 
Nije sporno da živimo u demokratskom društvu u kome niko ne spori kritiku i neslaganje ako su oni osnovani i argumentovani. Međutim neke od ovih organizacija su čak zahtevale novac sa namerom da postignu neprimerene ekonomske i političke interese, po kojima bi mogli biti poznati u javnosti. Tu se izdvajaju CEKOR, Regulatorni Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu ( RERI) i “Građanski pokret”. Ono što je opasno je što njihovo delovanje ne samo da može da nanese veliku štetu našoj ekonomiji, već može pogubno uticati i na život hiljada porodica.
 
To svedoči statistički podatak da je ukupni obim kineskih investicija u Srbiji dostigao oko 2,74 milijardi evra, a poznata preduzeća uključuju HBIS grupu, fabriku guma Linglong i Zijing Rudarsku grupu su pomogla da se otvore hiljade radnih mesta za lokalno stanovništvo. Zbog njih su fabrike na ivici bankrota ponovo proradile. Zbog njih, nezaposleni dobijaju šansu da sopstvenim radom poboljšaju svoj život. Zbog njih izgubljeni gradovi ponovo počinju da sijaju.

Foto: Tanjug


 
Na kraju se postavlja pitanje, koja je društvena odgovornost nevladinih organizacija, koje zbog političkih i finansijskih razloga lažima i klevetama napadaju velike kineske kompanije koje učestvuju u privrednom preporodu Srbije, podizanju BDP-a i otvaranju velikog broja radnih mesta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 3 godine

Zabraniti sve NVO koje se finansiraju iz inostranstva!!!

Anton

pre 3 godine

Želim da deca novinara koji je pisao ovo žive u Boru do kraja svojig života. U toj divnoj prirodi sa izuzetno čistim vazduhom, biće srećni što su i zasllužili radom svog oca.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija