• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2020

10:23

PRIPREMLJENI SMO, TORLAK RADI NA DIJAGNOSTICI Jovanović: Virus Zapadnog Nila u Srbiji NIJE POTVRĐEN KOD ČOVEKA

Društvo

PRIPREMLJENI SMO, TORLAK RADI NA DIJAGNOSTICI Jovanović: Virus Zapadnog Nila u Srbiji NIJE POTVRĐEN KOD ČOVEKA

Podeli vest

Direktor Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da je pojava virusa Zapadnog Nila u ovo doba godine normalna pojava i istakla da taj virus u Srbiji nije potvrđen kod čoveka, već samo kod komarca.

Gostujući na TV Pink, Jovanović je navela da je virus Zapadnog Nila kod čoveka potvrđen u Rumuniji.

"Laboratorija Zavoda za biocide je za sada potvrdila prisustvo ovog virusa u životinjskoj populaciji, odnosno u komarcima, na određenim teritorijama naše zemlje, naime u šest okruga", rekla je Jovanović.

Kada je u pitanju Beograd, dodaje ona, komarci sa virusom Zapadnog Nila pronađeni su na prostorima groblja i predelima oko reka.

Foto: Tanjug

Ističe da se trenutno radi na uništavanju komaraca, kao preonosiocima tog virusa.

Jovanović je ukazala da se od 2012. godine od 1. juna do 15. novembra u našoj zemlji sprovodi nadzor kretanja bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila.

"U fazi smo gde možemo očekivati prisustvo svih manifestacija ovog virusa, mi smo pripremljeni, naš institut Torlak radi na dijagnostici, bitno je pratiti kliničku sliku i štititi se od uboda komaraca", navela je Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija