• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.07.2020

14:51 >> 15:16

HITNO! REKORDAN BROJ TESTIRANIH, ČAK 10.310! JOŠ 9 OSOBA PREMINULO OD KORONE! 352 NOVA SLUČAJA! NA RESPIRATORIMA 198 PACIJENATA! (VIDEO)

Društvo

HITNO! REKORDAN BROJ TESTIRANIH, ČAK 10.310! JOŠ 9 OSOBA PREMINULO OD KORONE! 352 NOVA SLUČAJA! NA RESPIRATORIMA 198 PACIJENATA! (VIDEO)

Podeli vest

U Republici Srbiji je do 15 časova 21. jula 2020. godine registrovano ukupno 21.605 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 10.310 osoba od kojih su 352 pozitivne, saopštila je na konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 568.750 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Foto: informer.rs

Na respiratorima je trenutno 198 pacijenata.

Foto: informer.rs

U poslednja 24 časa preminulo je 9 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 491.

Foto: informer.rs

Dr Darija Kisić Tepavčević je odgovarajući na pitanje novinara da li se trenutno protiv korone borimo po principu švedskog modela, rekla da u našoj zemlji može da bude borba samo po srpskom modelu, a ne ni po kineskom, ni po švedskom.

Foto: printscreen RTV Pink

Ona je dodala da smo u prvom talasu usmerili borbu da sačuvamo naše najstarije i u tome smo uspeli, a potom je rekla da se sada borba prema svetskim uputstvima odvija na planu lične odgovornosti.

- Bio je jedan restriktivan model u početku sa ciljem da se sačuvaju oni koji su najugroženiji, što smo apsolutno uspeli. Za to vreme su ojačani kapaciteti zdravstvenog sistema - rekla je ona.

Svorcan: U KBC Zvezdara 346 pacijenata, 18 u teškom stanju


U KBC "Zvezdara", koji je kompletno kovid bolnica, smešteno je 346 pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, a njih 18 je intubirano i to su najteži pacijenti, rekao je direktor te zdravstvene ustanove dr Petar Svorcan.

 

Foto: printscreen RTV Pink

On je rekao da je 21 zaposleni u KBC pozitivan na korona virus, od kojih je troje na bolničkom lečenju sa srednje teškom kliničkom slikom, dok su ostali sa lakšim simptomima, u kućnoj izolaciji.

Svorcan je istakao da osoblje KBC radi požrtvovano i hrabro se bori sa virusom korona.

- Dosta smo iscrpljeni, ali se trudimo i dajemo i preko svoje snage da pomognemo pacijentima i da ih spasimo - rekao je Svorcan na redovnoj pres konferenciji.

Kako je navela, očigledno je da ćemo se dosta dugo boriti sa virusom, i zato smo prešli na aspekt lične odgovornosti.

- Apsolutno svako od nas mora da preuzme svoju ulogu. Nećemo pričati o kineskom i švedskom modelu, to je naš model - napomenula je ona.

Foto: printscreen RTV Pink

Prema rečima Kisić Tepavčević, u Srbiji ima 33.000 lekara i lekari koji su dali potpis na određenu izjavu o smeni Kriznog štaba, među njima nema epidemiologa ni infektologa.

- Nismo čuli nikakve konkretne predloge. Kolege se pozivaju na Hipokratovu zakletvu, nisu je smao oni položili, nego svi mi koji smo završili medicinski fakultet. Apsolutno dajemo sve od sebe. Do kraja dana značajan broj kolega nas je kontaktiralo koji žele da povuku svoje ime sa spiska, jer im nije bilo predstaveljo šta potpisuju - kazala je ona.

Kisić Tepavčević je napomenula da je pandemija uzela maha u celom svetu, te da je jedini put da pobedimo koronavirus da se svi ponašamo kao da smo zaraženi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija