• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.07.2020

11:06

JOŠ JEDNA ZEMLJA ZATVORILA GRANICE ZA SRPSKE DRŽAVLJANE! Od ponoći zabranjen ulazak u Španiju

Društvo

JOŠ JEDNA ZEMLJA ZATVORILA GRANICE ZA SRPSKE DRŽAVLJANE! Od ponoći zabranjen ulazak u Španiju

Podeli vest

Državljanima Srbije od večeras od ponoći biće zabranjen ulazak u Španiju, rekla je za Tanjug amasadorka Srbije u toj zemlji Katarina Lalić


Ističe da je Španija tu odluku donela na osnovu preporuke Evropske unije koja je "skinula" Srbiju i Crnu Goru sa liste zemalja čiji državljani mogu da putuju u države članice EU.


"Srbija i Crna Gora se na poslednjoj listi koju je usvojila Evropska unija nisu našle i Španija je na osnovu te preporuke EU donela odluku da od večeras od ponoći naši građani neće moći da ulaze u Španiju", rekla je Lalić.

Kaže da će ta odluka važiti do kraja jula, kada se očekuje ponovno razmatranje EU o listi država čiji državljani mogu da putuju u države članica.

"Ako se Srbija ponovo bude našla na toj listi, za očekivati je da će biti i pozitivna odluka Španije o ulasku naših državljana", navela je Lalić.

Za ostale državljane koji ulaze u Španiju nije potreban ni PCR test ni karantin, samo se kontroliše temperatura građana koji ulaze u zemlju.

Epidemiološka situacija u Španiji zabrinjavajuća

 

"Epidemiološka situacija u Španiji je zabrinjavajuća, juče je bilo tačno mesec dana od ukidanja vanrednog stanja kada je registrovan 141 slučaj zaraze virusom korona za 24 sata, dok je juče registrovano 529 novih slučajeva, što je četiri do pet puta više nego pre mesec dana", izjavila je za Tanjug ambasadorka Srbije u Španiji Katarina Lalić koja je istakla da je od 21. juna u toj zemlji registrovano skoro 19.000 zaraženih virusom korona.

Posebno, navodi, zabrinjava podatak što samo u poslednje dve nedelje ima oko 14.000 inficiranih.

Lalić dodaje da je od ukidanja vanrednog stanja od korona virusa u Španiji preminulo 99 osoba, a u proteklih nedelju dana zabeleženo je devet smrtnih ishoda.

"U Španiji je od izbijanja pandemije Kovida-19 registrovano oko 266.000 slučajeva, a od posledica zaraze preminulo je oko 28.500 osoba, što je svrstalo tu zemlju u jednu od najpogođenijih u Evropi", podseća Lalić.

Trenutno ima, ističe ona, oko 200 žarišta u Španiji, a najviše u Kataloniji, gde je najozbiljnija situacija, zatim u Aragonu, a prema poslednjim podacima i u Baskiji.

''Sada se najviše gleda broj inficiranih na 100.000 stanovnika, a trenutno se taj broj kreće između 27 i 29 zaraženih na 100.000, dok je 25. juna taj podatak bio najniži i iznosio je 7,7", navela je Lalić.

Razlika u odnosu na prvi pik epidemije je što se sada, kaže, sve češće zaražavaju mladi koji razvijaju i simptome.

Epidemiolozi u Španiji, ističe Lalić, novi pik širenja virusa pripisuju ukidanju vanrednih mera, okupljanju građana u restoranima i diskotekama, ali i otvaranju hotela, dolasku turista i sezonskih radnika.

Kaže da se dogodio slučaj da je zaražena osoba u jednoj diskoteci u Španiji zarazaila još 80 ljudi.

Restriktivnih mera u Španiji, navodi Lalić, za sada nema, te dodaje da je u svim regionima te zemlje uvedena mera obaveznog nošenja maski, osim regiona Madrida i Kanarskih ostrva gde je to preporuka.

Ističe da je u Andaluziji i Kataloniji nošenje maski obavezno i kada se ide na plažu.

Lalić navodi da je Barselona trenutno veliko žarište i da će zbog toga i broj ljudi na plažama biti smanjen za 15 odsto.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija