• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

24.07.2020

07:40

"Očajni izađete iz bolnice u kojoj vlada haos i borba za život, a onda napolju ugledate OVU STRAŠNU SLIKU" Doktorka iz Novog Sada o prizoru KOJI IH SVE UŽASAVA

Društvo

"Očajni izađete iz bolnice u kojoj vlada haos i borba za život, a onda napolju ugledate OVU STRAŠNU SLIKU" Doktorka iz Novog Sada o prizoru KOJI IH SVE UŽASAVA

Podeli vest

Na prvim linijama odbrane od kovida 19 angažovani su svi zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine, u šest crvenih zona. Mnogi mesecima nisu videli porodice, a u skafanderima o pacijentima brinu i više od 20 sati dnevno.

Aplauzi su utihnuli. Nadglasao ih je još veći broj obolelih. Naši heroji već pet meseci od pojave epidemije su na nogama i spasavaju živote. Na poslu su svaki dan, porodice su zamenili bolesnima i ne žale se.

"On je tu negde, postoji tu negde, zove se da je privatni život, ali on ne postoji. Ja sam stalno celim svojim bićem ovde i kada sam kući, ovde sam", rekla je dr Mirka Lukić Šarkanović sa Klinike za anesteziju, intezivnu terapiju i terapiju bola.

Nataša Gocić Perić, internista kardiolog kaže da je desetogodišnje dete ostavila kod roditelja koje nije videla od početka epidemije.

"Videla sam ih samo iz auta kada prođem ulicom i mahnem", ispričala je dr Gocić Perić.

Medicinsku sestru Ljiljanu, srećemo nakon 26 sati smene u skafanderu, pomagala je onima koji se bore za život. I pored toga i maske na licu u očima - osmeh.

Ljiljana Džakula iz Respiratornog centra Infektivne klinike kaže da se oseća umorno, ali da je voljna da pomogne pacijentima zbog kojih je tu. 

U odnosu na mart broj obolelih je mnogostruko veći, a bitku sa kovidom gube sve mlađi.

Foto: Informer - Zoran Sinko

 

"Mislim da je ovaj drugi pik mnogo, mnogo ozbiljniji pošto mi sada imamo mnogo mlađe pacijente. Strašno je kada vidite da pacijent koji je mlađi od vas, ili je vaše godište ili je koju godinu stariji - leži intubiran, ili se bori za vazduh", kaže doktorka Gocić Perić.

Zato su im strašne slike kafića prepunih istih takvih, mladih ljudi, bez maske i distance.

"U jednom trenutku toliko je puno ljudi koji dolaze i svi su teški, svi su jako uplašeni, svima je jako teško i vi sada ne znate gde ćete ih, sistem prenapregnut, vi očajni izađete i vidite da u kafiću sede jedni pored drugih na 20 centimetara bez maske" kaže dr Mirka Lukić Šarkanović."

Dr Nataša Gocić Perić smatra da je maska mnogo jeftinija nego ležanje u bolničkom krevetu.

Na žalost, mnogi težinu bolesti shvate tak kada počnu da se bore za dah, ali naši heroji su tu i za one koji žurku u kafiću zamene bolničkom posteljom.

"Deluju mi uplašeno, jer nisu svesni onoga što im se dešava", kaže Ljiljana Džakula, medicinska sestra,

"Mi ovih pet meseci vodimo tešku borbu sa nepoznatom bolešću i mi sami ne možemo", kaže dr Mirka Lukić Šarkanović.

Možemo zajedno, kažu, i zato mole sve da im pomognu bar tako što će nositi masku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Moze Da Bude Al Ne Mora Da Zna

pre 3 godine

Ако им је толико тешко, некима, нека промене занимање. Болница је у болници, а напољу није болница. У сваком случају, ово постаје медицински тероризам. Не би било лоше пратити траг новца од прихода од продаје маски, односно од провере не боли глава, и никад није на одмет. Да би вакцина могла да се употреби, мора да прође сито и решето. Да се људима набију маске на главу, довољна је непроверена вест о преносу у износу од 1% ако би се сви маскирали, па се онда игра руски рулет у 1%, али се игра туђим главама. Карантин зауставља заразу. Другачије речено, маске служе да се продају, а карантин служи да се заустави зараза. Доказује то пример Кине и Новог Зеланда. У Кини су обавезне маске, на Новом Зеланду нису, а и једни и други спроводе систем карантина. И једни и други су успешно сузбили корону. Закључак је јасан.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija