• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Srbija Danas

26.07.2020

19:18

NEMAMO DRUGOG IZBORA! OVA STVAR JE KLJUČNA! Doktor Kon UPOZORAVA: Virus ne sme da ima prostora!

Društvo

NEMAMO DRUGOG IZBORA! OVA STVAR JE KLJUČNA! Doktor Kon UPOZORAVA: Virus ne sme da ima prostora!

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne organe da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa

Dr Kon je za Tv B92 rekao da smo trenutno na samom vrhu kada je epidemiološka kriva u pitanju i da se ta kriva sada stabilizuje, posebno u Beogradu.

- Već peti dan smo u tom vrhu i nikako da počne da opada - rekao je Kon.

On je rekao da se broj pregleda, kao i pozitivnih testova smanjuje, ali jako sporo. Dodaje da je sprečeno da rast bude nagao, ali da se i dalje ne vidi pad.

Kako kaže, ovo je dugotrajna mera i dugotrajni način rešavanja ove situacije.

- Mi smo sada iscrpeli mere, sada dolazi do oštre kontrole - rekao je dr Kon.

Apelovao je na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekšaje.

- Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju.

Kako je rekao, ako neko prekrši samoizolaciju, minimalna kazna je 50 hiljada dinara i ide do 150 hiljada, prema pojedincu.

- Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu - naglasio je epidemiolog Predrag Kon.

- Ne mogu kolege lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pristiak, a da istovremenno inspekcijski organi sede, to ne ide paralelno - naglašava dr Kon.

- Takođe, svi mi zajedno moramo da obezbedimo da virusu damo što manje prostora, a to možemo samo nošenjem maski ili - da se ponovo zatvorimo, nema tu nekog velikog izbora - rekao je dr Kon.

On je skrenuo pažnju na okupljanja i žurke po stanovima i da je jasno da u privatnim uslovima ne može da se kontrolišu okupljanja, već da je tu potrebna svest. Kon je dodao da razume sve ljude koji imaju povod za slavlje, ali da moraju da shvate da ta radost može lako da se preokrene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mora Karantin

pre 3 godine

Добро да су се сетили да мора да постоји карантин, како на граници, тако и у земљи. Осим тога, ово, посредно, јесте признање да се маскама неће зауставити зараза, него да је карантин једини начин. Ако је неко у изолацији, самоизолацији, или карантину, што му дође суштински исто, онда то значи да су маске ћорава посла. Да нису маске ћорава посла, не би ни карантин био потребан, или, вест о преносу од 1% при маскирању, као да је ипак само вест, и да не делује баш како су неки мислили, осим на папиру. Као што је општепознато, а изгледа да кризни штаб можда занемарује, чињеница јесте да су Кина и Нови Зеланд по свему судећи државе најуспешније у сузбијању короне, а оно што је тим двема државама заједничко, у смислу начина на који сузбијају коронум, јесте систем карантина. Маске им нису заједничке - колико је мени познато, на Новом Зеланду маске нису обавезне.

Glas razuma

pre 3 godine

U životi ništa ne mora, samo se mora umreti jednog dana.

Glas razuma

pre 3 godine

Poštovani doktore, džabe pričate kad određeni broj "idiota" ne želi dobro svom narodu. Kazne i što strože kazne su za njih jedini i najbolji lek.

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija