• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

28.07.2020

23:20

BRAVO! Uspešno lečenje antitelima obolelih od korone u Srbiji! Krvna plazma skida zaražene s respiratora!

Društvo

BRAVO! Uspešno lečenje antitelima obolelih od korone u Srbiji! Krvna plazma skida zaražene s respiratora!

Podeli vest

Srpski lekari uspeli su da izleče pacijente koji su bili na ivici smrti davanjem antitela osoba koje su preležale koronavirus. Apeluju na sve izlečene da doniraju krvnu plazmu i spasu živote obolelih od kovida-19

Lekari u Srbiji uspeli su da teško obolele pacijente od korone uz pomoć krvne plazme osoba koje su preležale ovu opaku bolest skinu sa respiratora i bukvalno im spasu život, otkriva Informer!
Tako su se naši stručnjaci našli na listi malobrojnih u regionu i EU kojima uspeva da izleče pacijente koji su bili na ivici smrti. Zbog toga apeluju na sve građane koji su preležali koronu i imaju antitela u krvi da doniraju krvnu plazmu i spasu nečiji život.

Dobri rezultati

Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije, od aprila je prikupljeno oko 700 jedinica krvne plazme. Ipak, terapiju antitelima ne mogu da prime svi pacijenti, već samo oni koji ispunjavaju određene medicinske kriterijume.

OTKRIVENO ŠEST PODMUKLIH SIMPTOMA KORONAVIRUSA! Javljaju se uz kašalj i NEDOSTATAK DAHA!POČELI SUKOBI U TRCI ZA VAKCINU! EU pregovara sa najmanje 6 proizvođača potencijanog cepiva

Ko može da bude donor?

- oni koji imaju pozitivan PCR test ili antitela
- oni koji nemaju hronična ili maligna oboljenja
- starosne grupe od 18 do 60 godina

Direktor Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" prof. dr Petar Svorcan potvrdio je za naš list da lekari ove zdravstvene ustanove pacijente leče krvnom plazmom i da se ovaj vid terapije pokazao kao veoma uspešan.
- Pacijenti koji su uz terapiju dobili i plazmu imali su bolje rezultate u odnosu na one koji nisu. Najbolje rezultate, i u svetu i kod nas, imaju oni pacijenti koji krvnu plazmu dobiju u prvih 10 dana do dve nedelje od početka bolesti. Sa druge strane, poslednji termin za primenu ovog vida lečenja je tri nedelje od početka bolesti. Tim lekara, koji čine anesteziolog, pulmolog i infektolog, odlučuje da li neki pacijent može i treba da primi terapiju krvnom plazmom. Postoji poseban sistem bodovanja, jer ne može svaki pacijent da dobije ovu terapiju. Tačno se zna ko je podoban, a ko ne - objasnio je Svorcan.

Foto: Reuters

Saradnica Instituta za transfuziju krvi Srbije dr Milica Jovičić kaže za Informer da se broj davalaca svakodnevno povećava, a da bi donirali krvnu plazmu donori moraju imati dokaz da su preležali kovid-19 - serološki test na antitela.
- Osoba koja donira plazmu mora da bude potpuno zdrava, ne sme imati hronična ili maligna oboljenja, kao ni da bude na nekoj terapiji. Davaoci ne mogu biti mlađi od 18, niti stariji od 60 godina. Ukoliko je osoba imala lakšu kliničku sliku, krvnu plazmu može da donira već dve do tri nedelje nakon oporavka. Sa druge strane, ukoliko je oboleli imao upalu pluća ili tešku kliničku sliku, pre doniranja mora da prođe minimum tri meseca. Krvna plazma može da se da 24 puta godišnje (najviše dvaput mesečno), a jedan donor može da spasi jednog pacijenta - istakla je Jovičićeva, koja je objasnila i kako izgleda procedura doniranja:
- Postupak uzimanja plazme iz krvi traje između 40 i 60 minuta, a ostali krvni elementi (crvena i bela krvna zrnca) vraćaju se u krvotok. Baš zbog toga oporavak je brz, traje svega dva dana. Terapija krvnom plazmom se pre svega primenjuje pri lečenju najteže obolelih od kovida-19. Proces davanja krvi i krvne plazme ne utiče negativno na imunitet, već čak postoje i istraživanja da je to pozitivan stimulans za čitav organizam. Nažalost, ima i onih pacijenata koji su preležali koronu, želeli da doniraju krvnu plazmu, ali to nisu mogli. Oni ili nisu stvorili antitela na virus, ili imaju ili su otkrili da pate od neke druge bolesti - napomenula je Jeličićeva.

Humanost na delu

Jedna pacijentkinja koja je preležala koronavirus i čak tri puta donirala krvnu plazmu, i tako spasila tri života, bila je i Beograđanka Marija J. (35).
- Bila sam zaražena 26 dana, ali na sreću nisam imala tešku kliničku sliku. Kad sam videla kroz šta se prolazi tokom bolesti i da je sve više ljudi zaraženo, rešila sam da doniram krvnu plazmu i da pomognem drugima. Majka mog druga je skinuta sa respiratora i pobedila je koronu zahvaljujući mojoj krvnoj plazmi - otkrila nam je Marija i apelovala na sve one koji mogu da doniraju krvnu plazmu.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija