• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.07.2020

13:33

HRVATI KAŽU DA JE VESIĆ U PRAVU! Kako su se menjali nazivi ulica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori?

Društvo

HRVATI KAŽU DA JE VESIĆ U PRAVU! Kako su se menjali nazivi ulica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori?

Podeli vest

Zagrebački Večernji list, podstaknut najavom zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će se promeniti imena ulica u Beogradu nazvana po mestima u državama bivše Jugoslavije, istražio je kakva je situacija sa imenima ulica u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori


List navodi da Srbija po nazivima ulica i dalje živi u doba "bratstva i jedinstva" na šta su ukazivali srpski mediji još 2013. godine, ističući da je tada u gradovima u Srbiji bilo 16 zagrebačkih, 50 sarajevskih, 17 ljubljanskih, 24 skopske i 20 podgoričkih ulica.


Te 2013. godine bilo je i pet hrvatskih, 27 makedonskih, tri slovenačke, 34 crnogorske, 48 bosanskih, ali i 218 ulica maršala Tita.

Zvaničnici i intelektualci Srbije bili su podeljeni, neki su smatrali da to nije problem, a drugi su pozivali na preimenovanja ulica, pozivajući se na "reciprocitet", jer je, navodi se, Beogradska ulica postojala tada, a i sada, samo u glavnim gradovima Makedonije i Crne Gore.

Godinu dana kasnije, Beograd je Zagrebačku ulicu promenio u Ulicu Koče Popovića, a sedam godina nakon tih rasprava, ulice Beograda masovnije će menjati nazive, njih 120 koje imaju nazive vezane za Hrvatsku, a gotovo 30 godina od raspada SFRJ nestaće i neki od 400 naziva koji su u glavnom gradu Srbije vezani za Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.


"I stvarno, Beograd i drugi srpski nazivi nisu popularni u nazivima ulica i trgova bivših jugoslovenskih republika. Beogradsku ulicu imaju samo Skoplje i Podgorica, a u Zagrebu je ona 1990. preimenovana u Kovačićevu, a kasnije u Ulicu kneza Višeslava. Zagrebačku ulicu i dalje imaju Ljubljana, Podgorica, Sarajevo i Skoplje", piše Večernji list.

Ljubljanska ulica još uvek je prisutna u svim glavnim gradovima bivših jugoslovenskih republika, a Sarajevska ulica je u Zagrebu, Beogradu i Podgorici, dok je u Ljubljani obećana 2016. godine, ali još je nema.

Podgorička ulica, zbog naziva Titogradska pre raspada SFRJ, samo je u Beogradu i u nekim manjim mestima poput, recimo, Banjaluke, ali Titogradska ulica i dalje postoji u nekim gradovima u Srbiji, poput Subotice.

U Hrvatskoj su nazivi ulica masovno menjani početkom 90-ih nestankom brojnih naziva vezanih uz NOB, ali i Srbe, međutim, Tito nije tako masovno mican, pa je i danas u podosta hrvatskih mesta.

NE MOŽEMO BITI MAZOHISTI! ULICE ĆE NOSITI IMENA LJUDI KOJI SU VAŽNI ZA SRBIJU! Vesić: Vučić me je LIČNO ZAMOLIO da ne menja ime Sarajevske

Kako se navodi, nisu ni sva srpska mesta izbačena iz naziva ulica hrvatskih gradova, poput Zagreba gde je početkom 90-ih promenjeno oko 500 naziva ulica i trgova, ali i dalje je zadržao neke nazive sa područja Srbije, pretežno vojvođanske.

Tako na primer, u Zagrebu i danas postoje Alibunarska, Apatinska, Zemunska, Petrovaradinska, Bačka, Somborska, Subotička, Rumska, Slankamenska, kao i Fruškogorska ulica.

Mnogo je i bosanskohercegovačkih naziva, pa je tu i dalje Banjalučka ulica, Goraždanska, Kreševska, Travnička, Igmanska, Majevička itd.

I Osijek ima Subotičku, ali i Sremsku ulicu, dok je Novosadska ulica u Retkovcima.

Promene imena ulica u Crnoj Gori nastaju sredinom 2000-ih, kad ova republika postaje samostalna, ali i dalje ima ulica nazvanih po starim nazivima iz bivših republika.

U Skoplju se 90-ih promenilo svega 40-ak ulica, što je stupilo na snagu 2012. godine zbog političkih nesuglasica i odluke Ustavnog suda, ali tada kreću i masovnije promene imena ulica.

U Beogradu prve veće promene nastaju nakon 2000. godine, ali Zagrebačka ulica nestaje tek 2014, kad se menja naziv oko 200 ulica. U BiH je to malo različito, pa je Sarajevo promenilo 40 odsto naziva posle 2000. godine, Banjaluka 1997. 60 odsto, a hrvatski deo Mostara u još većem postotku.

ZA RAZLIKU OD BOŽOVIĆA I NJEGOVE PORODICE NEMAM DVE DOMOVINE! Vesić: Ja imam samo jednu zemlju - Srbiju

Večernji navodi da je u bivšoj SFRJ bila popularna Dalmatinska ulica, koja je i danas u Podgorici i Mariboru.

U Podgorici i dalje postoje Kninska, Plitvička, Trebinjska, Bohinjska ulica, u Ljubljani je i dalje Novosadska, dok Ljubljansku ulicu imaju i Osijek i Vukovar.

Novi Sad ima Dalmatinsku, tik do Bulevara Evrope, a i dalje je u tom gradu i Vardarska, Jablanička, Kosmajska, Dubrovačka, Banjalučka, Slavonska, Zetska.

Jedno istraživanje iz 2009. godine pokazalo je kako je u hrvatskim gradovima najviše ulica nazvano po Zadru, a čak 177 širom Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija