• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

31.07.2020

09:06

DOKTORKA DARIJA OTKRILA U ovim mestima tokom poslednja 24 sata nije bilo zaraženih, a BILA SU ŽARIŠTA

Društvo

DOKTORKA DARIJA OTKRILA U ovim mestima tokom poslednja 24 sata nije bilo zaraženih, a BILA SU ŽARIŠTA

Podeli vest

Prvo smo beležili stabilniji broj obolelih od kovida-19, a sada beležimo trend laganog pada, međutim to su još izuzetno visoke vrednosti, upozorava epidemiolog Darija Kisić-Tepavčević

Ona kaže da to znači da se sada nalazimo u prelomnom momentu i da moramo da damo sve od sebe i da poštujemo mere prevencije.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je od svih vrsti zabrana i preporuka važnije to u kojoj meri će svako uspeti da uzme stvar u svoje ruke da bi zaštitio sebe i svoju porodicu.

- Možemo da primetimo praktično stabilizaciju ili pad učestalosti u gotovo svim krajevima zemlje - rekla je Darija Kisić-Tepavčević, ukazujući da postoje gradovi gde u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan novi slučaj koronavirusa, kao što su Tutin i Vranje koji su bili žarišta.

Istakla je da je dosadašnje iskustvo pokazalo da, ako u bilo kojem kraju zemlje postoji zona intenzivne transmisije, virus može da se proširi, i zbog toga ne smemo da se opustimo već moramo da damo maksimum.

NE MOGU DA SHVATIM DA NEKO NOSI MASKU DA NE BI PLATIO KAZNU... Kisić: Brojke govore da se pridržavamo mera i ne smemo sada da se opustimo!

Darija Kisić-Tepavčević je govorila o antitelima i objasnila razliku između IGG i IGM antitela. Rekla je da se ubrzo nakon infecije javljaju IGM antitela i da ona ukazuju na svežu infekciju. IGG antitela pokazuju da je osoba stekla imunitet.

Kaže da u jednom momentu postoji istovremeno prisustvo IGG i IGM antirela, i da su istraživanja pokazala da po pravilu te osobe nisu virusonoše, naročito ako imaju negativan pi-si-ar test.

Kako kaže, kod seroloških ispitivanja je mnogo bitnije kako će se antitela održavati tokom vremnskog perioda.

Darija Kisić-Tepavčević je rekla da je jako bitno da svako razume da može da bude i asimptomatski nosilac.

Apelovala je na svest građana jer je to bitno i za njih i za okolinu i dodala da postoje instance koje vrše kontrole i po potrebi kažnjavaju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Llubiša

pre 3 godine

Džabe, stoka neće da posluša, jer im je važniji nargila klub od zdravlja. Ajde stoko javljaj se, pa reci da ovo nije tačno.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija