• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.08.2020

10:12

SRBIMA SE KLANJA SVET Otkrili jednu važnu stvar o ŠIRENJU KORONE

Društvo

SRBIMA SE KLANJA SVET Otkrili jednu važnu stvar o ŠIRENJU KORONE

Podeli vest

Na svetskom takmičenju Udruženja pronalazača Korona inovacije, naučnici iz Srbije, u konkurenciji 35 zemalja i više od 200 patenata, osvojila su treće mesto.

Vođa tima je profesor Vladimir Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koji već deset godina radi i u NASI, prenosi RTS.

Naši naučnici su patentirali razvoj antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja koronavirusa u ventilacionim uređajima.

Materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrata biljaka sa naših područja nanosi se na filtere u ventilacionim uređajima.

Na taj način znatno se smanjuje aktivnost virusa.

"To su vrste kompozita praškastog karaktera koji se nanose na određenu površinu koja tim dejstvom postaje antimikrobna i antivirusna", objašnjava prof. dr Vladimir Pavlović koji već deset godina radi i u Nasi na razvoju pametnih materijala koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovekovog okruženja.

Ta vrsta materijala mogla bi da se koristi i na površima koje nisu deo ventilacionih sistema, ističe Pavlović.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da titan-dioksid daje svojstvo staklu da se samoočisti.

Prvo mesto na svetskom takmičenju pripalo je Libanu za održiva sanitarna rešenje za vodu i okruženje, a drugo je pripalo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kaya

pre 3 godine

Bravooo, ljudine!! Naježih se sva.. Čestitam od srca.. Aplauz i dubok, dubok naklon..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija