• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.08.2020

10:58

TRANSPARENTNOST: Vrhovni kasacioni sud da dozvoli reviziju uzbunjivačima!

Društvo

TRANSPARENTNOST: Vrhovni kasacioni sud da dozvoli reviziju uzbunjivačima!

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost izražava zabrinutost zbog činjenice da je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav da nije dozvoljena revizija u sudskim postupcima koje uzbunjivači vode pred Upravnim sudom, uprkos jasnoj i nedvosmislenoj zakonskoj odredbi iz čl. 23. st. 5 Zakona o zaštiti uzbunjivača koja glasi: "U postupku za sudsku zaštitu u vezi sa uzbunjivanjem dozvoljena je revizija"

Ovim povodom Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti, kaže:

- Vrhovni kasacioni sud odbija da postupa po zahtevima za reviziju uzbunjivača koji su nezadovoljni presudama Upravnog suda u postupku njihove zaštite zbog uzbunjivanja, odnosno otkrivanja i javnog saopštavanja koruptivnog ponašanja. Ovaj stav Vrhovnog kasacionog suda je opasan, jer se uzbunjivačima očigledno uskraćuje sudska zaštita na koju imaju pravo po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, koji je lex speciallis zakon u odnosu na Zakon o upravnim sporovima po kojem se uzbunjivačima uskraćuje sudska zaštita pred Vrhovnim kasacionim sudom. Pozivamo Ministarstvo pravde da se oglasi i pozove najviše sudske istance da preisitaju svoje odluke i omoguće uzbunjivačima prava koja im po zakonu pripadaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija