• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2020

17:49

SRCE DA PREPUKNE ZA KRAJINOM! U natpis koji je osvanuo u zemunskom naselju SVI GLEDAJU I SUZDRŽAVAJU SUZE! I to baš na današnji dan... (FOTO)

Društvo

SRCE DA PREPUKNE ZA KRAJINOM! U natpis koji je osvanuo u zemunskom naselju SVI GLEDAJU I SUZDRŽAVAJU SUZE! I to baš na današnji dan... (FOTO)

Podeli vest

Prošlo je 25 godina od progona Srba iz Krajine, ali taj događaj ostavio je trag na duši svih onih koji su tada napustili svoja ognjišta i pošli put Srbije. Zato se Krajišnici na današnji dan sećaju svojih najmilijih koji su izgubili živote u zločinačkoj akciji "Oluja", sećaju se napuštenih kuća i tužne kolone u kojoj su se našli. Ovaj natpis na izlazu iz Batajnice ganuo je i najtvrđa srca

- Četvrt veka boli traju, zbog Krajine ne prestaju - ispisano je crvenim slovima na batajničkom nadvožnjaku.

Foto: Privatna arhiva

Nije slučajno što je ovakav slogan osvanuo baš u Batajnici. Podsećamo, nakon što su izbegli, veliki broj Krajišnika nastanio se upravo u ovom zemunskom naselju. Postoje čak i celi kvartovi koje su naselili ljudi sa Korduna, Like, Banije, iz Dalmacije... Oni su izgradili kuće u Batajnici i otpočeli život ispočetka, ali stare rane ne zarastaju, kao što kaže i ovaj natpis. Osim u Batajnici, Krajišnika ima i u drugim zemunskim naseljima: Busijama, Altini, Plavim Horizontima, Grmovcu, Vojnom putu...

U zločinačkoj akciji "Oluja" ubijeno je oko 1.500 civila, spaljeno više od 20.000 kuća i prognano oko 250.000 ljudi. Ovo je najveća akcija etničkog čišćenja u novijoj istoriji. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kažu

pre 3 godine

ZNATE LI ŠTA JE SADA NA REDU? Plenković tražio da hrvatski Srbi javno osude velikosrpsku agresiju radi mira i pomirenja i njihovog suživota u RH!

Marcco

pre 3 godine

Ko o čemu, svi o hrvatima-ustašama i bla, bla, bla... niko da lepo kaže suštinu, a suština je da je Krajina demilitarizovana uz garancije međunarodne zajednice da Hrvati neće da deluju protiv civila a demilitarizacijom su svi postali civili. Onda je ta ista "međunarodna zajednica" zažmurila a verovatno i sama učestvovala u čišćenju Krajine od Srba. Pa glavna vest u zapadnoj štampi tih nekoliko dana je bila stavljanje nekog katoličkog sveštenika u Banja Luci u kućni pritvor... a i taj srpski političar koji je to uradio, u tom trenutku, je više nego očigledno radio za Hrvatsku...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija