• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

05.08.2020

22:05

SVE O OPAKOJ BOLESTI od koje je preminula Isidora Bjelica! Ova vrsta kancera godišnje ubije više od 500 žena u Srbiji!

Društvo

SVE O OPAKOJ BOLESTI od koje je preminula Isidora Bjelica! Ova vrsta kancera godišnje ubije više od 500 žena u Srbiji!

Podeli vest

Danas je posle duge i teške borbe sa kancerom preminula književnica Isidora Bjelica. Ona je bolovala od raka jajnika, jednog od najtežih oblika ove opake bolesti u našoj zemlji

Vest o odlasku poznate spisateljice i supruge reditelja Nebojše Pajkića, sa javnošću je podelila njena sestraIsidora je preminula u kući svojih roditelja na Novom Beogradu, u 52. godini. Sa rakom jajnika borila se bezmalo deset godina. Pre dva meseca, na društvenim mrežama je ostavila potresne objave. Iza Isidore ostale su njene knjige, neutešni suprug Nebojša Pajkić, sin Lav Grigorije i kćerka Vila Evanđelina.

Rak jajnika spada u jedan od najčešćih oblika kancera u našoj zemlji od kojeg godišnje oboli skoro 1.000 žena. Prema poslednjim statistikama, oko 550 njih izgubi bitku sa ovim opakim neprijateljem.

Medicinski naziv za ovaj vid oboljenjnja je karcinom ovarijuma, a reč je malignom, tj. zloćudnom tumorukoji je lokalizovan na tkivu jajnika. Najčešće se javlja nakon 35. godine života i smatra se da najverovatnije nastaje kao posledica više udruženih faktora rizika.

 

Postoje tri osnovne grupe uzroka raka jajnika, a to su endokrini, genetski i faktori iz spoljašnjeg okruženja (poput pušenja, izloženosti zračenju npr. kod osoba koje rade u oblasti nuklearne medicine itd). U odnosu na stepen uznapredovalosti, ovaj tiop kancera se deli na četiri stadijuma.

Rano otkrivanje maligniteta je u ovom slučaju od izuzetnog značaja, jer lečenje onda ima daleko veći stepen uspešnosti. Ipak, zbog često kasne dijagnoze, do koje dolazi kada je malignitet već uznapredovao u doba otkrivanja, svrstava se u najsmrtobosnije kancere.

SIMPTOMI

U ranom stadijumu simptoma obično nema, dok su u uznapredovalom vrlo nespecifični. Dijagnostika obično uključuje ultrazvuk, CT ili MR i merenje tumor-markera. Dijagnoza se postavlja histološkom analizom, a o kojem je stadijumu reč, određuje se hirurškim putem.

Ovo su neki od najčešćih simptoma raka jajnika

* mučnina

* gađenje

* povraćanje

* zatvor

* tup stalni bol u stomaku

* otežano mokrenje

* gubitak apetita

* gubitak težine

* otežano disanje

* neredovne menstruacije

* izostanak menstruacije

* maljavost

* akne

 

LEČENJE

U lečenje je uključena histerektomija, obostrana andeksektomija, odstranjenje što je moguće veće količine zahvaćenog tkiva i, osim ukoliko rak nije lokalizovan, hemoterapija.

U SAD–u, rak jajnika je po učestalosti drugi ginekološki zloćudni tumor (pogađa oko 1/70 žena) a i najsmrtonosniji (1 odsto žena umire od njega). Smatra se da je 5. po redu vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod žena. Procenat obolelih je veći u razvijenim zemljama.

Prognoze za oporavak

Stope petogodišnjeg preživljavanja uz lečenje u stadijumu I iznose od 70 do 100 odsto u stadijumu II od 50 do 70 odsto, u stadijumu III od 15 do 35 odsto i u stadijumu IV od 10 do 20 odsto. Prognoza je lošija kad je histološki stepen tumora veći ili kad se operacijom ne može u potpunosti odstraniti vidljivo tkivo. U tom slučaju je najbolje kad se zahvaćeno tkivo može smanjiti na manje od centimetar prečnika.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija