• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.08.2020

12:23

Tjurdenjev: Kriza nije zaustavila NIS

Društvo

Tjurdenjev: Kriza nije zaustavila NIS

Podeli vest

Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev, rekao je da kriza na tržištu izazvana padom cena nafte i smanjenjem potražnje usled pandemije korona virusa, nije zaustavila dalji razvoj kompanije, već da je nastavljeno sa ključnim investicijama.

„Očuvanje zdravlja zaposlenih i potrošača, stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalna stabilnost zaposlenih i nastavak ulaganja u ključne projekte, bili su prioriteti u mesecima za nama, koje je obeležila pandemija korona virusa. Smanjili smo troškove, izvršili prioretizaciju investicija, ali štednja na račun dugoročnog razvoja kompanije za NIS nije i neće biti opcija. Ostajemo fokusirani na projekte koji će kompaniji, ali i Srbiji doneti najviše benefita u budućnosti“, rekao je Tjurdenjev u intervjuu za dnevnik „Politika“.

On je dodao da je u prvom polugodištu 2020. godine poslovanje NIS-a bilo pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti.

„Primera radi, prosečna cena nafte u prvom polugodištu iznosila je 39,7 dolara po barelu, što je za 40 odsto manje nego u isto vreme prošle godine. Potrošnja je u pojedinim trenucima bila prepolovljena u odnosu na očekivane nivoe. Sve to je uticalo na poslovanje naše kompanije i finansijski rezultat koji imamo na kraju prvog polugodišta nije iznenađenje za nas“, rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, uprkos krizi NIS je uspeo da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara, ali je zbog negativnih makroekonomskih trendova zabeležen neto gubitak od 10,2 milijarde dinara.

„Bez obzira na tešku situaciju, nismo smanjivali zarade, nismo smanjivali broj zaposlenih i uspeli smo da očuvamo finansiranje ključnih investicija. Ukupno smo u prvoj polovini 2020. godine uložili 14,5 milijardi dinara, što je pravi podvig imajući u vidu uslove u kojima smo poslovali“, naveo je generalni direktor NIS-a.

On je dodao da je jedan od ključnih projekata kompanije, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo u fazi izvođenja predstartnih aktivnosti.

„Kada bude počela sa radom, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo će nam omogućiti da proizvodimo veće količine belih derivata – dizela, benzina i TNG-a i da smanjimo ili odustanemo od proizvodnje crnih derivata, pre svega mazuta. Sasvim konkretno, za vozače „Duboka prerada“ znači veće količine najkvalitetnijih goriva domaće proizvodnje. Za nas, „Duboka prerada“ znači i novi proizvod, naftni koks, koji se koristi u građevinarstvu i sada se uvozi u Srbiju“, rekao je Tjurdenjev. 

Na pitanje da li NIS razmatra preuzimanje „Petrohemije“, on je kazao da tender za privatizaciju još nije raspisan. 

„Kada bude i kada se upoznamo sa uslovima, razgovaraćemo o „Petrohemiji“. Ono što sada mogu  da kažem jeste da razumemo važnost „Petrohemije“ za privredu Srbije. Iz tog razloga NIS u poslednjih nekoliko godina aktivno podržava napore Vlade Republike Srbije u pronalaženju modela koji će pomoći da poslovanje Petrohemije bude dugoročno održivo. „Petrohemiju“ snabdevamo primarnim benzinom, što je njena osnovna sirovina za rad. I za nas je bitno da ova firma, u kojoj imamo 20,86 odsto udela u vlasništvu radi u kontinuitetu, zbog povezanosti sa našom rafinerijom“, rekao je generalni direktor NIS-a.

On je naveo da NIS ima nekoliko prioriteta u poslovanju do kraja godine.

„Pre svega, zdravlje i bezbednost zaposlenih i potrošača, jer se pandemija nije završila. Zatim, održavanje socijalne stabilnosti naših zaposlenih koji izuzetno marljivo rade u ovim složenim uslovima. I veoma važno, očuvanje likvidnosti kompanije i obezbeđivanje pozitivnog novčanog toka, koji će nam omogućiti finansiranje ključnih projekata koji razvijaju NIS“, naveo je Tjurdenjev.


Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija