• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.08.2020

09:45

SRBIJA ČEKA RUSKU VAKCINU! Evo kada bismo mogli da očekujemo spas protiv korone!

Društvo

SRBIJA ČEKA RUSKU VAKCINU! Evo kada bismo mogli da očekujemo spas protiv korone!

Podeli vest

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, objavio je danas da je Rusija prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korone, a svi se pitaju kada će je Srbija dobiti

- Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to - rekao je Putin.

Putin je istakao da zna da vakcina deluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provere.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle nedelje "da se nada da će Srbija pre kraja godine imati vakcinu protiv virusa korona", navodeći da su u toku razgovori sa "jednom zemljom" koja već daje vakcinu ljudima.

 

 

Pre dva dana na konferenciji kriznog štaba doktor Predrag Kon rekao je da može da "garantuje da će Srbija među prvim zemljama koja će dobiti vakcinu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na konferenciji za novinare na Savskom trgu prokomentarisao je to što su Rusi pronašli vakcinu za virus korona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prvi primiti vakcinu za koju mu srpski stručnjaci budu rekli da je dobra i da može da pomogne u prevenciji bolesti kovid 19.

Na pitanje da li Srbija razmatra da koristi rusku vakcinu, koja je sada već registrovana, Vučić je kazao da sa radošću sluša vesti o tome da su neki napravili vakcinu, ali napominje da je to pitanje za srpske stručne timove.

- Ja znam sa kim naši ljudi razgovaraju, sa kim imaju potpisane Memorandume o saradnji, sa kim prate razvoj vakcine kroz prvu, drugu i takozvanu treću fazu. Zato sam i pominjao novembar u vezi nabavke, ali sam srećan ako su Rusi pre toga proizveli vakcinu. Samo, to moraju naši stručni timovi da nam kažu da je bezbedna i sigurna - rekao je Vučić novinarima.

 

 

On je istakao da je važno da se što pre pojavi vakcina, koja je, kaže, važna i za spas ekonomije.

- Što pre budemo imali vakcinu, to će biti spas za našu ekonomiju. Postoje političari koji kažu ''mi nećemo da primamo rusku ili kinesku vakcinu'', a onda njihovi do juče koalicioni partneri sa kojima su upadali u RTS, Skupštinu i Predsedništvo kažu ''mi nećemo evropsku'', pa ne mogu da se dogovore koju bi vakcinu da prime, a koju ne - primetio je Vučić.

Vučić je naveo da će biti prvi koji će primiti vakcinu za koju mu srpski stručnjaci budu rekli da je dobra.

Ruski predsednik najavio je masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vreme, a hoće li Srbija biti među prvim zemljama u Evropi koja će je dobiti, ostaje da vidimo.

Kina obećala da će Srbija prva dobiti vakcinu

Kako Informer već pisao, Peking garantuje da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će dobiti kinesku vakcinu, čim se završe sve potrebne kontrole i testovi. Očekuje se, tvrde upućeni, da to može biti već kraj oktobra ili, u lošijem scenariju, u decembru ove godine!

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da je kineska vakcina u trećoj, pretposlednjoj fazi kontrole i provere.

 

 

- Kinezi vakcinu već uveliko testiraju na vojnicima, koji zasad nemaju nikakve nuspojave i osećaju se dobro. Osim toga, imaju više od dva miliona dobrovoljaca, civila, koji su spremni da se vakcinišu. Čim se završe ove kontrole, vakcina se stavlja u masovnu proizvodnju... Imamo čvrste garancije Pekinga da će Srbija dobiti vakcinu onog trenutka kada je oni budu odobrili. To znači da ćemo vakcinu imati prvi u Evropi, možda već krajem oktobra. U nešto lošijem scenariju, u slučaju da je vakcinu potrebno doraditi, stići će u decembru ove godine - rekao je prošle nedelje naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti, dodajući da ništa više od ovoga ne može i ne sme da otkrije.

Inače, prema raspoloživim informacijama, vakcina iz Kine je za sada stavljena u limitiranu upotrebu, a proizvela ju je kineska kompanija "CanSino" u saradnji sa državnim Institutom za biologiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 3 godine

Zelim vam iskreno da se prvo vi vakcinisete..svi "novinari" loji rade u telegrafu pa onda svi do jednog u skupstini a narod ne mora

sledeća vest

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija