• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

18.08.2020

13:20

DETALJAN VODIČ! EVO GDE SVE MOŽETE DA SE TESTIRATE, KOME I KAKO UPLATITI NOVAC, ali i da li je NEOPHODNO ZAKAZIVANJE

Društvo

DETALJAN VODIČ! EVO GDE SVE MOŽETE DA SE TESTIRATE, KOME I KAKO UPLATITI NOVAC, ali i da li je NEOPHODNO ZAKAZIVANJE

Podeli vest

Od jutros su povećani kapaciteti za testiranje na lični zahtev, a ono se vrši 6 dana nedeljno

Otkako je Crna Gora prošlog petka otvorila granice sa Srbijom, ispred laboratorija u kojima se radi PCR testiranje na korona virus u našoj zemlji, stvorile su se gužve. Zato je od danas povećan broj laboratorija za PCR u kojima se uzima bris iz grla i nosa.

Nadamo se da će slike redova kakve su se viđale ispred Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" biti deo prošlosti.  

Mnogi su pohrlili na testiranje bez dokaza da su uplatili 6.000 dinara koliko košta PCR na lični zahtev, a ima i onih koji ne znaju kako i kome treba da uplate.

Uplata ide fondu zdravstva

Svako ko se odluči da uradi PCR na lični zahtev, 6.000 dinara treba da uplati Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Novac se uplaćuje na tekući račun  840-17750-34. U  polju poziva na broj upisuje se jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Foto: printscreen RFZO

Ovaj tekući račun služi i za uplatu pravnih lica. Oni, međutim, umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuju PIB pravnog lica. Takođe, ukoliko pravno lice uplaćuje sredstva za više zaposlenih osoba, potrebno je da dostavi spisak radnika sa njihovim jedinstvenim matičnim brojevima (JMBG).

Na lični zahtev putem PCR-a mogu se testirati i starni državljani.  Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.

Foto: printscreen RFZO

Primer uplatnice, osoba koja želi da se testira treba da priloži prilikom odlaska u laboratoriju. Uplate nije moguće izvršiti na mestima gde se uzorkovanje obavlja.

Testiranje 6 dana nedeljno

Od jutros su, kako je Vlada Srbije saopštila juče, povećani kapaciteti za ovu vrstu testiranja na lični zahtev. 

- Zbog povećanog broja zahteva za PCR testiranje zbog putovanja, dodatno su uvećani kapaciteti Batuta i Gradskog zavoda za javno zdravlje - navedeno je juče u saopštenju Vlade Srbije. 

Tako se u Beogradu se ono može obaviti svakim danom, osim nedeljom, u 5 institucija: 

- Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak (od 8-20 časova),

- Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (od 7-13 časova),

- Gradski zavod za javno zdravlje (od 8-13 časova),

- Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut (od 8-12 časova)

- Klinički centar Srbije (od 7.30-14.30 časova, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

Foto: Tanjug

Što se ostatka Srbije tiče, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti u institutima i zavodima za javno zdravlje, u zavisnosti od grada ili opštine u kojima građani podnose zahtev.

Nema svuda zakazivanja 

Zakazivanja za testiranje na PCR nije potrebno. Ono je jedino moguće u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, i od danas je ponovo moguće zakazati testiranje.

U ovoj ustanovi, u kojoj se dnevno može testirati 30 osoba, svi termini do četvrtka, 20. avgusta su popunjeni.

- Termin za testiranje građani mogu zakazati slanjem zahteva putem email-a info@zdravlje.org.rs u kome treba dostaviti kontakt telefon kako bi se preciziralo vreme testiranja - navodi se na sajtu Zavoda.

Rezultati u roku od 48 sati

Građani će rezultate testa na lični zahtev, bez obzira na mesto u kome je testiranje urađeno, dobiti u roku od 48 sati, prenosi Telegraf.

BONUS VIDEO:

EKIPA INFORMERA TESTIRALA SE NA KORONAVIRUS! U laboratoriji "Vatreno oko" utvrđeni su rezultate isti dan

LABORATORIJA "VATRENO OKO" RADI PUNOM PAROM! Protokoli su na najvišem nivou bezbednosti, a svakodnevno stižu novi uzorci! (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17