• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

19.08.2020

08:46

STIŽU NOVE OLAKŠICE! RATU za stambeni kredit MOŽETE SMANJITI,  a evo šta čeka one koji tek planiraju da kupe stan

Društvo

STIŽU NOVE OLAKŠICE! RATU za stambeni kredit MOŽETE SMANJITI, a evo šta čeka one koji tek planiraju da kupe stan

Podeli vest

Nove olakšice trebalo bi da stupe na snagu krajem avgusta

Nove olakšice će najviše značiti građanima koji sve teže mogu da otplaćuju stambene kredite, ali i i onima koji žele da se zaduže i kupe stan u izgradnji.

Prva mera centralne banke, praktično će značiti direktnu finansijsku pomoć za sve građane koji imaju stambeni kredit, a naročito one koji očekuju smanjenje plate ili neizvesna primanja u narednom periodu. Oni će sada dobiti mogućnost da im banke produže rok otplate za najduže pet godina, a što bi im automatski donelo i manju mesečnu ratu.

Primera radi, za stambeni kredit sa rokom otplate od 20 godina čija je mesečna rata 220 evra, produženje otplate za pet godina značilo bi i smanjenje rate za tačno 30 evra mesečno.

Ovu olakšicu građani mogu da aktiviraju sve do kraja naredne godine, i to bez promene, odnosno pogoršanja statusa u pogledu procene urednosti dužnika u otplati kredita.

Foto: Pixabay

Duga mera odnosi se na odobravanje novih stambenih kredita iz novogradnje. Sada će pratkično biti moguće kupiti nekretninu u izgradnji bez obzira na stepen završenosti i to ako je reč o projektnom finansiranju banke, kod kojih je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole.

Takođe, biće moguće kupiti i stan u izgradnji sa minimalno stepenom završenosti od 60 odsto ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Do sada je ovaj limit iznosio 80 procenata.

"Na ovaj način podržava se i građevinska industrija kao zamajac privredne aktivnosti, kroz brži obrt finansijskih sredstava i održavanje rasta u toj privrednoj grani", navodi NBS.

NBS je prethodno i građanima i privredi omogućila moratorijum na otplatu kredita od ukupno pet meseci, u periodu od marta do junai od avgusta do oktobra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!
Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!

U telima Lava P.S. (25) i njegove dve godine mlađe supruge Martine P.S. pronađeno je da su imali alkohola u organizmu. Iz zapisnika o hemijsko-toksikološkim analizama uzoraka koji su uzeti od njih dvoje, proizilazi da je kod oboje, pored alkohola, u organizmu pronađeno i prisustvo lekova protiv bolova, povišene telesne temperature i kašlja, kao i njihovih metavolita.

18.04.2024

09:20

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija