• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

20.08.2020

09:08

(VIDEO) NEMA POVEĆANOG BROJA OTKAZA, UPRKOS KORONI! Đorđević: Premašili smo čak i ono što je bilo predviđeno

Društvo

(VIDEO) NEMA POVEĆANOG BROJA OTKAZA, UPRKOS KORONI! Đorđević: Premašili smo čak i ono što je bilo predviđeno

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže za RTS da uprkos epidemiji koronavirusa u Srbiji nema povećanog broja otkaza u odnosu na prošlu godinu

Za petak je zakazan sastanak predstavnika države, sindikata i radnika, a najavljeno je da će se razgovarati i o povećanju minimalne cene rada.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je gospodin Zoran Stojiljković kao predsedavajući zakazao kolegijum na kojem treba da se dogovori dnevni red.

"Pročitao sam da je jedan od predloga i pregovori o minimalnoj ceni rada, videćemo šta ćemo da se dogovorimo. Bitno je da svakako idemo ka tome da Srbija 2025. godine ima prosečnu platu 900 evra i prosečnu penziju 450. Kako će ova stanica biti završena i kako će pregovori biti završeni, videćemo. Bitno je da cilj bude ispunjen", kaže Đorđević.

Ističe da su sindikati i radnici vrlo razumni i znaju kakva je situacija u zemlji.

"Nema skoka u broju otkaza" 

Ministar Đorđević apeluje na radnike koji nisu dobili isplaćene minimalac za vreme epidemije da se jave Inspekciji rada.

"Nama je potrebna saradnja sa njima. Štitićemo njihova prava, ali nam treba dokaz za to. Biće potpuno anonimni, dogovorićemo se sa Inspekcijom rada kako da izađemo na teren i u skladu sa zakonom zaštitimo njihova prava", poručuje Đorđević.

Kada su upitanju radnici koji su ostali bez posla zbog epidemije koronavirusa, ministar Đorđević kaže da u odnosu na prošlom godinu nemamo skok u broju otkaza.

"Poslednji podatak koji imam iz PIO fonda jeste da smo, kada poredimo ovaj mesec i naplatu poreza i doprinosa, na nivou prošle godine - kao da nema korone. Čak smo i premašili ono što je bilo predviđeno", naglašava Đorđević.

Foto: printscreen RTS

"Broj zaraženih u staračkim domovima uvećan, ali ne realno"

Ministar Đorđević kaže da su trenutno koronavirusom zaražena 72 radnika i 147 korisnika staračkih domova.

"Onoga trenutka kada imamo indiciju da je neko zaražen, mi ga stavljamo na listu. Kada su u pitanju radnici, bez obzira da li su radili ili bili na odmoru, a velika većina njih je bila na bolovanju ili godišnjem odmoru, gde se na testu po povratku ispostavilo da su pozitivni",objašnjava Đorđević.

Kaže da korisnike skidaju sa liste zaraženih tek kada imaju dva negativna pi-si-ar testa.

"Još nemamo taj drugi urađen, ali ti korisnici nemaju nikakve simptome. Mi taj broj imamo uvećan, ali nije realno uvećan", smatra Đorđević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija