• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

25.08.2020

11:55

ŽELITE RAZVOD? RAZMISLITE JOŠ JEDNOM! Evo koliko košta okončanje braka, od promene prezimena do upisa u katastar!

Društvo

ŽELITE RAZVOD? RAZMISLITE JOŠ JEDNOM! Evo koliko košta okončanje braka, od promene prezimena do upisa u katastar!

Podeli vest

Ukoliko jedan od supružnika koji se razvode nosi prezime drugog, a prema običajima u Srbiji, uglavnom je to žena, moguće je da je odluka o vraćanju svog prezimena košta i nerava i novca

Od "čekanja u redu" u različitim ustanovama, do plaćanja taksi koje ukupno mogu iznositi i više od 8.000 dinara, koraci su koji čekaju osobu koja menja prezime nakon braka.

Troškovi razvoda su jedan od razloga zašto mnogi parovi odustaju od formalnog prekida braka i nastavljaju život zajedno, ali ukoliko ipak odluče da se razvedu zvanično, postoje troškovi koji mogu uslediti i nakon same procedure razvoda.

HAJDE BEBO, DIŠI BEBO, DIŠI! Ispovest lekara koji se bore za život bebe čija je majka preminula od korone: Gubimo majku, a borimo se za bebu, TO NAS JE SLOMILO!

DOKTOR KON UPOZORAVA - Kršenje OVIH mera može da košta 150.000!

Iz matične službe tvrde da se zahtev za promenu prezimena može podneti uvek, ali ukoliko se podnese nakon dva meseca od dana pravosnažnosti presude o razvodu braka, potrebno je znatno više i dokumenata, ali i novca.

Ako se zahtev za promenu prezimena podnese u roku od 60 dana od kada se razvedu, sve što bivši supružnici treba da urade jeste da kod matičara popune izjavu o promeni prezimena. Međutim, muke nastaju ako taj period prođe. Od dugotrajnog čekanja u redovima, do raznih taksi koje uglavnom "izađu" na oko 1.000 dinara, nije ni čudo što se mnogi odlučuju da ipak zadrže prezime koje su već jednom menjali.

 

 

Može se reći da tek kada se prezime promeni u matičnoj službi "počinju procesi i rad". Zbog promene prezimena potrebno je platiti vađenje nove lične karte, pasoša, vozačke dozvole, karte za prevoz, zdravstvene kartice, zatim su tu i kartice računa u banci, dok je ukoliko osoba ima kredit ili neku drugu obavezu, potrebno izmeniti i te podatke.

Raste broj muškaraca koji uzimaju ženino prezime

Inače, prema procenama, broj onih koji u Srbiji uzimaju ženino prezime raste – 2004. godine bilo ih je 76, deset godina kasnije 114, a u 2018. godini 136.

Prošle godine je u Srbiji razvedeno 9.995 brakova, i to je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za 7,9 odsto više nego prethodne godine. Prosečno trajanje razvedenog braka u 2018. godini bilo je 13,6 godina.

Promena lične karte

Recimo, za promenu prezimena na ličnoj karti potrebno je da se najmanje 15 dana nakon dana stupanja promene podnese zahtev za izdavanje nove karte. Za to je potrebno imati prethodnu ličnu kartu i dokaz o uplati nešto više od 1.200 dinara.

 

 

Promena pasoša

Za promenu pasoša situacija je slična što se podnošenja dokumenata tiče, osim što ne postoji rok za promenu. Ipak, treba znati da se isti ne može koristiti ukoliko je prezime promenjeno. Za ovo treba uplatiti 3.600 dinara takse. Ukoliko je supružnik koji menja prezime i vozač, moraće da promeni i vozačku dozvolu. Za to će morati da spremi oko 800 dinara za takse.

Promena vlasničkog lista

Ne treba zaboraviti ni podatke u vlasničkom listu ako je bivši supružnik vlasnik nepokretnosti ili vozila. Ti podaci se takođe menjaju po zahtevu stranke, tako da je i tu potrebno "čekati u redu", ovoga puta u Katastru. Za podnošenje tog zahteva takođe treba uplatiti taksu, a ukupno za ovaj potez treba pripremiti 870 dinara.

Većina ljudi plaća račune za mobilni i fiksni telefon, tako da su i tu obaveze oko promene prezimena. Naravno, tu je i promena imena vlasnika u računima za komunalne usluge, struju, gas i kablovsku televiziju, zatim provere promene upisa u Birački spisak i zakonom propisane promene imena na poštanskom sandučetu i u spisku stanara Kućnog saveta ukoliko osoba živi u stambenoj zgradi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija