• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kocić

04.09.2020

22:16

EPSKA BORBA PREDRAGA NIKOLIĆA (20) IZ SELA GRABOVNICA PROTIV KORONE  Bio sam na respiratoru 20 dana!

Društvo

EPSKA BORBA PREDRAGA NIKOLIĆA (20) IZ SELA GRABOVNICA PROTIV KORONE Bio sam na respiratoru 20 dana!

Podeli vest

Svoj život dugujem lekarima i Bogu, kaže Peđa, koji je u bolnici proveo 45 dana * Dr Radmilo Janković: Mladiću su otkazivali pluća, jetra, bubrezi... Strpljivo i istrajno borili smo se za Peđin život

Dvadesetogodišnji student ekonomije Predrag Nikolić iz sela Grabovnica kod Leskovca prekjuče je napustio niški Klinički centar posle 47 dana lečenja od korone, a 20 dana proveo je na respiratoru!
On je najmlađi pacijent u Srbiji koji je najduže bio priključen na aparate za veštačko disanje od početka epidemije kovida-19, za čiji se život, po rečima lekara u Kliničkom centru Niš, vodila "epska borba".

ŠOK ZA ĐAKE IZ ŠVAJCARSKE! Slavili završetak škole u Hrvatskoj, polovina se vratila sa koronom

KOMŠIJE U PROBLEMU! Imaju najviše zaraženih koronavirusom u regionu

Peđa priznaje da ga saznanje da je oboleo nije uplašilo jer se uzdao u mladost, te da ni slutio nije da ga čeka možda najteža životna borba.
- Ne znam kako sam se zarazio. Sve se odvijalo toliko brzo da nisam imao vremena ni da se zabrinem. Smestili su me u krevet i više ništa nisam znao.... Ni slutio nisam koliko je vremena prošlo kad sam se probudio, mislio sam da sam spavao dan-dva.... Svoj život dugujem tim ljudima i Bogu... Kasnije sam saznao da sam mogao i da se ne probudim - priča Predrag.

Teško stanje

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju prof. dr Radmilo Janković objašnjava da je Predrag imao veoma tešku kliničku sliku.
- Bitka za njegov život počela je 18. jula, kada je sa ugroženom srčanom funkcijom hitno prebačen kod nas. Niški anesteziolozi od tog trenutka preuzimaju ogromnu odgovornost da pobede u bici za koju su mnogi mislili da je unapred izgubljena. Jedno za drugim, počeli su da mu otkazuju organi - pluća, jetra, bubrezi... - kaže dr Janković.

Foto: Informer - Zoran Sinko

Muk u porodici

Skoro tri nedelje, koliko je proveo na respiratoru boreći se za život, bili su najteži dani za Predragovu porodicu.
- Dani koje je Predrag proveo u bolnici bili su nam najteži u životu. U našoj porodici tada je vladao potpuni muk koji je prekidalo samo pitanje "Koliko je sati?" Brojali smo minute do poziva iz bolnice sa vestima o Peđinom stanju. Doktor Janković bio je potpuno iskren, govorio je i kada je dobro i kada nije. Svakog dana smo išli u Niš i stajali ispred bolnice, a zatim odlazili do Pantelejske crkve da se pomolimo. Dan bi nekako prošao, ali su večeri i noći bile mnogo teške. Tešila nas je nada da nikome ništa loše nismo učinili da bi nam se zlo vratilo. Još veća uteha nam je bilo saznanje da se osoblje predvođeno doktorom Jankovićem prema našem sinu odnosilo kao da je njihovo dete - priča nam Predragova majka Suzana.

Predrag je, uz veliku požrtvovanost lekara, pobedio koronu i posle punih 47 dana borbe, izašao je iz bolnice.
Dr Janković kaže da je Peđin odlazak iz bolnice bio dirljiv momenat za sve one koji su se za njega borili.
- Ispraćen je osmesima, zagrljajima, suzama i radosnom grajom... Palo je i obećanje da se svi okupimo u njegovom selu Grabovnica kad sve ovo prođe... A onda grč u svakome od nas i pitanje "Hoće li sve ovo proći uskoro?" Ipak, ova pobeda velika je satisfakcija za sve nas. U ovo teško vreme na nama anesteziolozima je velika odgovornost jer smo mi poslednja odstupnica za najteže pacijente. Mnogo izgubljenih života, ličnih iskušenja, porodičnih tragedija slilo se u ovu priču o Peđinoj i našoj borbi, koju smo zajedno dobili - zaključuje Janković.

Predragova majka Suzana kaže da joj je dan kada je izašao iz bolnice bio najsrećniji u životu.
- To je bio neopisiv osećaj kada nas je doktor Radmilo Janković ispratio do kola, osećala sam se kao da mi se sin opet rodio. Sada mi se vratio mir u duši, ali biće mi potrebno mnogo vremena da zaboravim teške dane - kaže Suzana.

Posle velike borbe, Predrag se oseća iscrpljeno, ali dobro. Kaže, korona ga je potpuno promenila.
- Sada mnogo više cenim život, ne želim da uzaludno izgubim nijedan dan. Imam ambiciozne planove, da okončam studije na Ekonomskom fakultetu, da budem uspešan u poslu i srećan u životu - kaže nam Predrag.
 

Sledi dug oporavak

Foto: printscreen RTS

Doktor Janković objašnjava da će Peđin oporavak trajati mesecima, ali da veruje da će se uspešno izboriti sa posledicama virusa.
- Nadam se da će njegove godine, volja i snaga doprineti da dugoročnih posledica bude što manje - izjavio je Janković. Peđina majka Suzana rekla je da su angažovali fizioterapeuta koji će mu pomoći da što pre povrati motorne funkcije koje su posledica bolesti i dugog boravka u bolničkoj postelji.Sledi dug oporavak
Doktor Janković objašnjava da će Peđin oporavak trajati mesecima, ali da veruje da će se uspešno izboriti sa posledicama virusa.
- Nadam se da će njegove godine, volja i snaga doprineti da dugoročnih posledica bude što manje - izjavio je Janković. Peđina majka Suzana rekla je da su angažovali fizioterapeuta koji će mu pomoći da što pre povrati motorne funkcije koje su posledica bolesti i dugog boravka u bolničkoj postelji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija