• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.09.2020

15:14

(VIDEO) POMISLI SMO DA SMO PREKIDOM VANDREDNOG STANJA UGASILI EPIDEMIJU! Doktor Kon priznao istorijsku grešku:  Mislili smo da če virus nestati preko leta!

Društvo

(VIDEO) POMISLI SMO DA SMO PREKIDOM VANDREDNOG STANJA UGASILI EPIDEMIJU! Doktor Kon priznao istorijsku grešku: Mislili smo da če virus nestati preko leta!

Podeli vest

U Republici Srbiji do 15 časova 4. septembra 2020. godine registrovano je ukupno 31.772 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 10.833 osobe od kojih je 96 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 3 osobe

Članovi kriznog štaba danas su opet pred novinarima nakon današnjeg zasedanja i više upućenih apela.

Ovi apeli treba da budu daleko snažniji, naročito sada kada su deca krenula u školu, jer itekako zavisi šta se dešava izvan škola, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu dr Predrag Kon.

Dovoljan je jedan eksces da dođe do masovnijeg prenošenja virusa i odmah on može da se raširi, dodao je on.

Prevashodno je bitno videti da škole jesu i mogu biti bezbedna mesta, bez obzira na rizik koji se javlja uvek kada imate kolektiv na zatvorenom prostoru.

- Prvi utisci su solidni, ne kažem najbolji - kazao je on.

- Nisam spokojan sa brojem 96 novoobolelih. Poslednji koji za Beograd imam je 13, za Vojvodinu 20-25. Situacija se smiruje svuda. Uvek sam naglašavao Beograd gde je mogućnost ubrzanog prenošenja najviša. Mi sada imamo ispite, povratak u studentske i učeničke domove. Sve su to rizici i sve se to prati. Urađeno je sve što smo znali, a situaciju ćemo pratiti intenzivno. U Institutu "Batut" napravljen je specijalan tim, prema tome, sad sve zavisi od situacije - kazao je on.

Kako je dodao, ako je svuda kod oko nas situacija gora, a kod nas broj zaraženih pada, a ništa drugo osim primenjivanja mera nismo korisitli, to je onda znak da ovo funkcioniše i treba da se nastavi.

Dr Kisić-Tepavčević: Ovo govori u prilog prevencije bolesti

Dr Kisić-Tepavčević kazala je da mi trenutno nemamo nijedno područje koje bismo mogli definisati kao žarište.

- Uglavnom se radi o sporadičnim slučajevima, ali oni su ravnomerno raspoređeni. To znači da bi oni lako mogli da se proširi po celoj zemlji. Ali, s obzirom na pad obolelih, govori u prilog ovih mera, nošenja maske, distance, tj. prevencije bolesti.

- Naše kolege u Kini to su prepoznale. Više od četiri meseca nisu imali smrtni slučaj, a beleže dvocifren broj obolelih. Isključivo zahvaljujući primeni preventivnih mera - dodala je ona.

Dr Kon: Pisao sam dva puta predsednici Vlade

Epidemilog dr Kon kazao je da je predsednici Vlade pisao dva puta - 10. juna, nakon utakmice, i sada ponovo nakon događaja u zatvorenom prostoru koji su bojkotovali sve protivepidemijske mere.

- Ovo što sam napisao, javni poziv svim funkcionerima, kako bi zaštitili sebe, a bili i primer drugima, bilo je nešto što sam napisao na svom Fejsbuk nalogu i zaista tako mislim.

- Nisam jedini koji je mislio da preko leta nećemo imati ovako veliki broj slučajeva. Većina profesionalaca to nije mogla da očekuje. A sada ulazimo u jesenji period. Mislim da je sada pravi trenutak.

ISTORIJSKA GREŠKA

Greška koja je istorijska jeste da smo pomislili da se gašenjem vanrednog stanja ugasila i epidemija, to ostaje nama i sa tim nemaju veze naše kolege iz Kine. Bili so ubeđeni da će virus nestati preko leta. Nismo znali za aerogenu transmisiju, na koju se jedno vreme samo sumnjalo. Kod nas je do velikog broja zaražavanja došlo na svadbama, rođendanima, veseljima, maturama. Imali su uticaji i predizborne i postizborne proslave, onda i protesti nakon izbora. Jul nam je bio maksimalan. Sada smo na prihvatljivom nivou, teško da ćemo ići još dole. Moraćemo da dodatno popustimo mere, a to sigurno neće oboriti, već povećati broj obolelih. To što u Kini četiri meseca nema preminulih je za svaku pohvalu, a oni u ovom trenu koriste apsolutno iste mere kao i mi - rekao je dr Kon.

Dr Kisić-Tepavčević: Zdravlje dece prioritet

Kako bi se rizik po zdravlje dece i zaposlenih u školi sveo na minimum, narapvljeni su protokoli, organizovana je nastava, tako da deca tokom nastave budu na bezbednoj udaljenosti, kazala je dr Kisić-Tepavčević.

- Pri toj distanci onemogućen je prenos virusa čak i ako deca ne nose maske, a znate da je to obavezno od momenta ulaska u školu, do trena kada počne nastava. I tada se preporučuje nošenje maske, ali moguće ju je odložiti.

Situacije u kojima je jedno ili više dece obolelo u razredu, razrađene su tim protokolima i programom.

- Moramo da utičemo na decu da shvate da to što nose maske ne znači da su poslušni, već da tako štite i sebe i svoju okolinu. Virus je moguće preneti i putem prljavih ruku, a mi vrlo često i nesvesno dodirujemo nos i usta. Nošenjem maske i to sprečavamo - dodala je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija